Advarer etter skiulykke

En skikjører omkom i Hemsedal i mars. Nå advarer en erfaren skikjører påsketuristene.

POPULÆRT: Hemsedal er et populært område for å kjøre utenfor preparerte løyper. Det er ikke uten risiko. Foto: NTB
POPULÆRT: Hemsedal er et populært område for å kjøre utenfor preparerte løyper. Det er ikke uten risiko. Foto: NTB Vis mer
Publisert

En mann i 50-åra mistet livet i en det som beskrives som en stygg skiulykke i mars.

Ulykken skjedde i Reidarskaret, som er ett av de mest populære offpiste-områdene i Hemsedal, ifølge skibladet Friflyt. Off-piste betyr løssnøkjøring utenfor preparert løype.

Til Friflyt forteller Arild Grøndalen i Skipatruljen Hemsedal at mannen var i et følge med tre andre som kom seg ned før ham. Da han skulle kjøre ned falt han, mistet skiene og skled nedover flere hundre meter.

Han skal så ha truffet et tre, ifølge avisa Hallingdølen.

Populært område

Reidarskaret er et område du lett kommer til om du bruker heisen til Hemsedal skisenter og det er mange som prøver seg der.

Den erfarne skikjøreren Ole-Kristian Strøm, som er lommekjent i området, sier til Dagbladet at han vurderte å ta turen dit lørdag, men slo det fra seg.

- Føret i fjellet nå er livsfarlig og den helgen var det blank skare, sier han.

Det gjør at det er veldig lett å miste grepet med skia, såkalt utglidning, forklarer han.

- Hvis man ramler med moderne skallbekledning som goretex, blir det glatt mot glatt og ingen friksjon. Da akselererer det veldig fort nedover. Da handler det ikke om du er god på ski eller ikke, det er veldig farlig, sier han.

SKIENTUSIAST: Ole-Kristian Strøm er en erfaren skikjører og bor i Hemsedal. Foto: Martin Andresen
SKIENTUSIAST: Ole-Kristian Strøm er en erfaren skikjører og bor i Hemsedal. Foto: Martin Andresen Vis mer

Holder seg unna

Frikjøring og toppturer har blitt veldig populært, forteller Strøm. Det er såkalt ski - og brettkjøring utenfor preparerte nedfarter.

Hemsedal er kjent for et av de beste og mest populære frikjøringsområdene i Norge som er tilgjengelig fra skisenteret og det er nok flere som tar påskeferien der på grunn av det. Til dem har Strøm flere advarsler til.

- Jeg møter mange i fjellet som har lest i en guidebok eller hørt om en tur som er kul, men så har de ikke forstått hvor omfattende og krevende naturen og området er, sier han.

På en god dag kan forholdsvis alle komme seg ned Reidarskaret, forteller han, men det er såpass bratt at det er stor fare for utglidning, skred og feilnavigering.

- Da kan du havne på områder du på ingen måte burde være. Selv dyktige skikjørere ville ikke klart det, sier han.

En mann ble meldt savnet etter en tur i fjellet i Sveits. Han lå begravd i snøen i seks timer. Video: Air Glaciers SA. Reporter: Bjørge Dahle Johansen, Dagbladet TV Vis mer

Velg slakere bakke

- Hva anbefaler du for dem som vil gå topptur eller kjøre på løssnø i påska?

- Det er alltid risiko i fjellet og det er viktig med kunnskap. Følg med på varsom.no, sjekk «været som var» på yr.no for å se på temperatursvingninger, vind og nedbør de siste ti dagene, sier han.

Har det vært stabilt vindføre og snødd, så kan det være bra, men har det vært vind så kan snøen ha blåst bort og etterlatt blankt føre, forteller frikjøreren.

Strøm anbefaler de fleste å stå steder med en helning på under 30 grader.

- Den morsomste skikjøringa er i slakere terreng enn det man tror, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer