Advarer etter skrekkskade: - Vær forsiktig

Siste feriedag i fjor fikk svenske Andreas Rosenqvist en alvorlig skade etter et morgenbad i havet.

SKADD: Svenske Andreas Rosenqvist fikk en sjelden infeksjon etter at han kuttet seg på en stillehavsøsters. Foto: Privat.
SKADD: Svenske Andreas Rosenqvist fikk en sjelden infeksjon etter at han kuttet seg på en stillehavsøsters. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august i fjor var Andreas Rosenqvist (48) og kona på ferie hos noen venner i Orust kommune ved den svenske vestkysten.

På siste feriedag gikk han ut for å ta et forfriskende morgenbad. Da han skulle gå opp igjen fra vannet, kom foten borti noe som satt på stigen.

- Jeg kjente ingenting først, men så så jeg at jeg hadde et stort sår i foten. Jeg skjønte med en gang at jeg burde dra til sykehuset, forteller Rosenqvist til Dagbladet.

Det var svenske Aftonbladet som omtalte saken først.

- Ble verre og verre

Mannen hadde skåret seg på en stillehavsøsters. Skjellet var så skarpt at han ikke kjente noe ved berøring, til tross for at hadde fått et stort kutt på sju centimeter.

Men det stoppet ikke der for svenske Rosenqvist.

STILLEHAVSØSTERS: Rosenqvist skar seg på denne østersen da han var på ferie. Foto: Privat.
STILLEHAVSØSTERS: Rosenqvist skar seg på denne østersen da han var på ferie. Foto: Privat. Vis mer

- Til slutt sydde sykepleierne det opp, og jeg fikk reise hjem. Seinere på kvelden kjente jeg at det gjorde veldig vondt, og det ble bare verre og verre.

Morgenen etter skjønte Rosenqvist at han trengte hjelp.

- Tidlig på morgenen roper jeg på kona og sier at jeg må ha hjelp. Da jeg skulle reise meg hadde jeg veldig høy feber. Jeg besvimte og datt ned på bakken. Det var ganske dramatisk, sier han.

På sykehuset tok legene prøver av såret, og fant ut at 48-åringen hadde fått en infeksjon som følge av en helt spesiell bakterie.

FIKK INFEKSJON: Andreas Rosenqvist fikk en alvorlig infeksjon etter å ha kuttet seg på en østers. Foto: Privat.
FIKK INFEKSJON: Andreas Rosenqvist fikk en alvorlig infeksjon etter å ha kuttet seg på en østers. Foto: Privat. Vis mer

Vibrio-bakterie

På sykehuset fikk mannen beskjed om at han har hatt svært uflaks, og at han har fått en infeksjon som følge av bakterien vibrio. I tillegg hadde han fått streptokokker.

- Det viste seg at jeg hadde fått en vibrio-bakterie i såret på grunn av det varme vannet, forteller Rosenqvist.

OPERERTE: Legene valgte tilslutt å operere foten til Rosenqvist. Foto: Privat.
OPERERTE: Legene valgte tilslutt å operere foten til Rosenqvist. Foto: Privat. Vis mer

Arter av vibrio-bakterien kan forårsake sykdom hos badende under varme somre i store deler av verden, også i norske kystområder, ifølge FHI.

Videre ble svensken innlagt på sykehus i en og en halv uke med intens antibiotikabehandling. På grunn av at bakterien er antibiotikaresistent ble han derimot dårlig igjen, og innlagt på ny.

- Jeg ble verre igjen og måtte tilbake til sykehuset. Siden åpnet de opp og opererte foten, før jeg måtte tilbringe enda en og en halv uke på sykehuset.

JAGER: Kjendishvalrossen Freya fortsetter å skape kaos i Frognerkilen, og onsdag formiddag kom en padler litt for nær. Video: Ivan Larsson Vis mer

- Vær forsiktig

48-åringen måtte gjennom flere etterkontroller utover høsten, i tillegg til rehabilitering og opptrening av foten.

Nå advarer han andre badeglade som skal nyte ferien langs kysten.

- Vær forsiktig og se hva du tråkker på når du setter ned føttene. Det er spesielt skummelt med tanke på små barn. Det finnes bakterier som i hvert fall jeg ikke visste om fra før.

«Høye vanntemperaturer over lengre tid forekommer forholdsvis sjeldent i norske kystområder. Skulle badetemperaturen likevel holde seg nærmere eller over 20º i norske kystområder i flere dager, kan det være en risiko for smitte med vibriobakterier også i sørlige norske kystområder. Mest aktuelt er områder i Oslofjorden, samt Telemark- og Sørlandskysten.», skriver FHI på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer