Advarer Europa mot for tøffe budsjettkutt

- Vil øke arbeidsledighet og forsterke krisa, sier Jens Stoltenberg.

BEKYMRET: Statsmininster Jens Stoltenberg uttrykte sterkt bekymring for den store ungdomdsarbeidsløsheten da han innledet på OECD-konferansen i formiddag. Han advarte mot for store innstramminger, som kan føre til økt arbeidsløshet og forsterket krise. Foto: Eric Piermont, AFP
BEKYMRET: Statsmininster Jens Stoltenberg uttrykte sterkt bekymring for den store ungdomdsarbeidsløsheten da han innledet på OECD-konferansen i formiddag. Han advarte mot for store innstramminger, som kan føre til økt arbeidsløshet og forsterket krise. Foto: Eric Piermont, AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge har nå formannskapet i Organisasjonen for Økonomisk samarbeid og utvikling, OECD. I sin innledningstale på OECD-konferansen i Paris i formiddag advarte statsminister Jens Stoltenberg kriserammede stater mot for sterke budsjettkutt.

Kan forsterke krisa - Hvis alle landene reduserer forbruket samtidig, vil veksten undergraves overalt. Resultatet er at det blir enda vanskeligere å nå finanspolitiske mål. Jeg er klar over at mange land ikke har noe valg. De må stramme inn selv i nedgangstider.

Men de bør imidlertid ikke kutte for mye og for raskt. For omfattende budsjettkutt i en nedgangsperiode kan lett redusere økonomisk vekst, forsterke krisa i arbeidsmarkeded, og gjøre det enda vanskeligere å håndtere finanspolitiske utfordringer på kort og lang sikt, sa Stoltenberg i talen.

Alvorlig ungdomsledighet Han uttrykte særlig bekymring for ungdomsledigheten som biter seg fast. Han understreket at krisa ikke er over før ledigheten er på vei ned.
- I dag er 17 prosent av de unge i OECD-området uten jobb. Og de som jobber, er ofte fanget i ufaglærte jobber, eller de har bare midlertidige kontrakter. Så mye kompetanse og så mye talent som ikke blir brukt! De langsiktige virkningene av dette kan bli alvorlige. Når høy ledighet først har satt seg, er det vanskelig å få den ned, sa Stoltenberg.

Lanserte tiltak Han skisserte tre hovedstrategier for å løse de finanspolitiske utfordringene:
• Skattereformer
• Pensjonsreformer
• Bedre arbeidsmarked

Tette skattehull Stoltenberg mante til kamp mot multinasjonale selskapers skatteplanlegging og skatteunndragelser.
- Gjennom aggressiv skatteplanlegging kan internasjonale selskaper unngå å betale sin del av skatten. Dette er ikke akseptabelt. Med offentlige finanser under press i mange land, må folk tåle høyere skatter og dårligere offentlige tjenester. Vi kan ikke godta at internasjonale selskaper ikke bidrar i det hele tatt. Vi må alle være opptatt av at skattebasen ikke erroderer. Vi må derfor styrke både den nasjonale og den internasjonale innsatsen for å tette skattehull, sa Stoltenberg.

Pensjonsreform Han pekte også på at befolkningen i OECD-landene er aldrende. Dette betyr press på pensjonene. Stoltenberg sa at reformer som oppmuntrer folk til å jobber lengre, må gjennomføres.
- Hvis problemet ikke blir tatt på alvor, vil pensjonsforpliktelsene sette offentlige finanser ytterligere under press, sa Stoltenberg.