Russlands invasjon av Ukraina:

Advarer flyktninger: - Ikke stol på dem!

Over 330 000 ukrainske flyktninger har krysset grensa til Moldova, et av Europas fattigste land. Før myndighetene når dem, prøver krigsprofitørene seg.

VENTER: Siden Russlands invasjon av Ukraina har Anna, sønnen Artjom (4), mannen og familiehunden vært flyktninger i Moldova. Nå skal de videre til Romania. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VENTER: Siden Russlands invasjon av Ukraina har Anna, sønnen Artjom (4), mannen og familiehunden vært flyktninger i Moldova. Nå skal de videre til Romania. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PALANCA, MOLDOVA (Dagbladet): En rekke ukrainske flyktninger har de siste ukene enten blitt svindlet eller forsøkt svindlet i grensebyen Palanca sørøst i Moldova, én time vest for den ukrainske storbyen Odesa.

Her har ukrainere som flykter fra Vladimir Putins nådeløse invasjon, blitt møtt av krigsprofitører.

Dagbladet får opplyst at flere ukrainske familier skal ha blitt lurt til å tro at den eneste måten å komme seg fra grensebyen Palanca og til Moldovas hovedstad Chisinau, var privat transport. Flere skal ha betalt over 150 euro - nesten 1500 kroner - for den snaut to og en halv time lange kjøreturen.

Bare noen hundre meter unna grensepasseringen, er det imidlertid satt opp en midlertidig busstasjon. Fra denne stasjonen blir flyktningene kjørt - gratis - til flyktningmottak i Chisinau eller til nabolandet Romania.

- Ikke stol på dem

Nå er situasjonen en helt annen. De ukrainske flyktningene som krysser grensa fra Ukraina og til Moldova, kan ikke unngå å bli møtt av moldovsk politi og frivillige.

Kort tid etter at de har passert grensa, blir flyktningene plassert i minibusser, som går i skytteltrafikk mellom grenseovergangen og den midlertidige busstasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer