Bekymret for unge og rus:

Advarer før «Syden»-helg

Jørgen Hoff, avsnittsleder for patruljeavdelingen ved Lillestrøm politistasjon, er bekymret før den kommende sommerhelga. Gjennom pandemien har de sett stadig yngre på feil sted til feil tid.

BEKYMRET: I Lillestrøm har politiet i løpet av pandemien opplevd at stadig yngre personer er beruset og henger på steder de ikke bør være. Her fra Bygdøy i Oslo 1. mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEKYMRET: I Lillestrøm har politiet i løpet av pandemien opplevd at stadig yngre personer er beruset og henger på steder de ikke bør være. Her fra Bygdøy i Oslo 1. mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Lillestrøm er blant kommunene som denne uka innførte flere lettelser - blant annet skjenking til klokka 22. Det er imidlertid ikke utelivet avsnittsleder Jørgen Hoff er bekymret for.

Saken ble først omtalt av Mitt Lillestrøm.

- Før lockdown hadde vi veldig lite ordensoppdrag i sentrum, og aktørene er vanvittig proffe. Det vi ser spesielt nå, når været er litt bedre, er store ansamlinger av ungdom, spesielt i helgene. Og vi er bekymret for alderen til personene vi møter på, sier Hoff til Dagbladet.

- MÅ TA MER ANSVAR: Jørgen Hoff, avsnittsleder for patruljeavdelingen ved Lillestrøm politistasjon, har sett en økning i antallet barn og unge som henger på feil sted, med feil folk, og i feil tilstand den siste tida. Han oppfordrer foreldre til å ta mer ansvar. Foto: Kommunikasjon Øst Politidistrikt
- MÅ TA MER ANSVAR: Jørgen Hoff, avsnittsleder for patruljeavdelingen ved Lillestrøm politistasjon, har sett en økning i antallet barn og unge som henger på feil sted, med feil folk, og i feil tilstand den siste tida. Han oppfordrer foreldre til å ta mer ansvar. Foto: Kommunikasjon Øst Politidistrikt Vis mer

Stadig yngre

For i løpet av pandemien forteller politiet at det er stadig yngre personer de møter på, og det på steder, og i en tilstand, for eksempel en 14-åring ikke skal være.

- Nedstengingen har vart lenge, og mange føler de går glipp av hele ungdomstida si. Vi er ikke ute etter å ta dem, men vi blir bekymret når vi møter unge på disse stedene, sier Hoff.

- For eksempel på togstasjonen i Lillestrøm er det store ungdomsansamlinger hver eneste helg. Det har blitt et fokusområde for politiet, hvor vi ser narkotikabruk, narkotikasalg, og stygg vold, i takt med stadig yngre personer som oppholder seg der. Det er bekymringsfullt.

Han sier politiet har opplevd flere tilfeller med berusa 14-åringer, som er ute altfor seint og på feil sted.

- Steder der de ikke bør være, og sammen med altfor gamle gutter også, som har kjøpt alkohol til dem og sånne ting. Det er ikke noe sunt miljø å være i i det hele tatt.

TIL ANGREP: Politiet i Øst melder mandag kveld om at flere ungdommer «går i mot politiet og utøver vold» i Fredrikstad. Video: Andreas Utberg Andersen / Utrykningsnytt. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ikke kontroll

Politiet opplever også stadig at foreldrene ikke har helt kontroll på hvor barna er. Seinest forrige helg ble det iverksatt leteaksjon etter et barn som ikke kom hjem, forteller Hoff.

- Barnet har for eksempel inngått avtale om å sove hos en venninne, men så har venninna gjort det samme, og foreldrene har ikke telefonnummeret til hverandre en gang.

Han mener mange foreldre er for «blåøyd», og bør gjøre mer for å være sikre på hvor barna er.

- Dette er jo ikke noe nytt fenomen, men det er en litt annen verden vi lever i nå, med sterke rusmidler og mer stygg vold. Vi trenger litt hjelp fra foreldrene, sier Hoff.

- Går varmt

Han jobber nattevakter hver tredje helg, og har nok å gjøre, forteller han.

- Det går varmt fra fredag til midnatt lørdag. Og det er ikke bare her i Lillestrøm det er ille. Det er det samme i Sørumsand og Rælingen også. Og også i Follo og Jessheim.

Etter nasjonaldagen gikk også politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt ut i et innlegg i Dagbladet, hvor hun oppfordret foreldrene til å ta mer ansvar. Bakgrunnen var at politiet hadde hatt nok å gjøre med å «håndtere mange berusede ungdommer i bunad og findress som ikke var i stand til å ta vare på seg selv».

Jørgen Hoff opplever også at mange foreldre ikke er kjørbare, og ikke får hentet barna sine. Dermed blir det mer jobb for politiet.

- Det er kanskje greit å gjøre seg opp noen tanker om det. Det er greit å ha litt kontroll når du har ansvaret for en hormonell 14-åring. Man bør være klar til å bistå.

Ikke ukjent for Oslo

Stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt sier til Dagbladet problematikken som beskrives av Hoff heller ikke er ukjent i deres distrikt.

- Problematikken er ikke ukjent for politiet i Oslo og heller ikke knyttet til helg spesielt. Politiets rolle i dette utøves gjennom vanlig politiarbeid, forebyggende og patruljering. Politiet ønsker at foreldrene følger med og tar ansvar for sine barn, sier Nilssen.

FESTER MED RUSSEN: En politipatrulje fra Trysil takket ja da de ble invitert inn i en russebuss i Elverum forrige uke. Nå har politiet beklaget hendelsen. Video: Tipser. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

Ber folk oppføre seg

Med en nylig gjenåpnet hovedstad og steikende sol, forventer han at det blir mye folk i byen.

- Samtidig så oppfordrer vi og forventer at Oslo sine innbyggere fortsetter å ta ansvar og følger de smittevern råd og regler som gjelder slik at man ikke må stenge ned igjen på grunn av smitteøkning.

- Politiet er på jobb og vil innenfor patruljetjenesten reagere på ordensforstyrrelser og andre forhold som normalt.

Nilssen sier Oslos befolkning nå må ta ansvaret som kommer med økt frihet.

- Benytt byen innenfor de lover og regler som gjelder slik at alle fortsatt får mulighet til å nyte sommeren innenfor de rammene som fortsatt er, og at politiets ressurser kan prioriteres der de trengs som mest, oppfordrer han.

- Ikke helga for å feste

I Trondheim, hvor smitten har økt kraftig den siste tida, er mange av tilfellene registrert hos yngre, og personer i 20-åra dominerer statistikken.

Kommuneoverlege Tove Røsstad gikk fredag ut og advarte om festing den kommende helga.

- Vi er på ingen måte over dette, så vi må fortsatt være forsiktig framover. Vi må holde anbefalingene og reglene som gjelder. Det er fortsatt ukjent smitte der ute, så dette er heller ikke helgen for å feste, sa Røsstad til Adressa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer