OPPSØKT: Kampen skole har siden oktober hatt to episoder hvor en ukjent mann har oppsøkt jenter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
OPPSØKT: Kampen skole har siden oktober hatt to episoder hvor en ukjent mann har oppsøkt jenter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Lusking rundt Oslo-skoler:

Advarer foreldre etter at ukjent mann oppsøker førsteklassinger

Flere uhyggelige hendelser gjør at skolen advarer foreldre.

Den siste tiden har Oslo-politiet registrert tre hendelser hvor en ukjent mann har oppsøkt førsteklassinger på to Oslo-skoler.

- Vi vil ikke skape unødvendig frykt, men nå har det vært noen hendelser både på Kampen og Vålerenga skole der ukjente menn har fulgt etter elever. Om det er snakk om samme person vet vi ikke, men vi har valgt å advare foreldre, sier Hanne Dannevig Hauge, rektor ved Kampen skole i Oslo til Dagbladet.

Gørild Presthus, politibetjent i enhet sentrum ved forebyggende avdeling, bekrefter til Dagbladet at det har vært totalt tre hendelser på de to Oslo-skolene. To på Kampen skole, og en på Vålerenga skole.

- Tok jenta i hånda

På Vålerenga skole skjedde hendelsene mandag morgen denne uka. En ukjent mann tok tak i ei jente som var på vei til skolen.

- En ukjent mann pratet til et barn ved skolen vår mandag morgen da eleven var på vei til skolen. Mannen tok jenta i hånda og førte henne bort fra inngangsdøra. Heldigvis var faren til jenta rett bak og fikk stoppet mannen og snakket med han. Mannen snakket bare engelsk og hadde mørke klær. Faren har ikke sett han i nærmiljøet før, sto det i meldingen som rektor ved Vålerenga skole, Nina Liholm sendte ut til foreldre etter hendelsen mandag.

Politibetjent Presthus sier at den siste hendelsen skjedde mandag morgen rundt klokka 08.00.

- Det er middelaldrende menn som oppsøker jenter. Vi har så langt ikke pågrepet noen etter episodene.

Politiet vet ikke om det er samme mann som står bak de ulike episodene.

To hendelser

Også Kampen skole har hatt to liknende hendelser siden oktober. Der fulgte imidlertid mannen etter jentene, og var ikke fysisk. Rektor Hauge forteller at barna i tillegg til en far og en fotballtrener meldte ifra om hendelsene.

- Fotballtreneren, som er pappa til en av våre elever, tok imot noen førsteklassinger som var veldig redde etter en ekkel episode. Barna hadde sagt at en mann hadde snakket til dem, og da de gikk videre, fulgte han etter. De begynte etter hvert å løpe, og han etter, sier Hauge.

VÅLERENGA SKOLE: Mandag morgen tok en ukjent mann tak i hånda til en jente her. Foto: Vålerenga skole sin Facebookside.
VÅLERENGA SKOLE: Mandag morgen tok en ukjent mann tak i hånda til en jente her. Foto: Vålerenga skole sin Facebookside. Vis mer

Møte med rektor

Liholm sier til Dagbladet at Vålerenga skole har vært i dialog med både politiet, og naboskolen Kampen om hendelsen.

Politibetjent Presthus bekrefter at de hadde et møte onsdag morgen.

- Jeg har i dag hatt møte med rektor på begge skolene og vi skal jobbe i fellesskap for å forebygge kriminalitet og sikre tryggheten for barn og unge, sier hun.

Ber foreldrene være våkne

Både rektorene og politibetjenten forteller at de har et ønske om at foreldre hjelper til.

- Nå sikrer vi elevene på skolen med flere voksne ute. Vi ber også foresatte være ekstra våkne og snakke med barna om hva de skal gjøre hvis fremmede tar kontakt, sier Liholm.

Presthus forteller at rektorene har informert elevene om hvordan man skal forholde seg til fremmede, og at både politiet og lærerne vil være aktivt ute både før, gjennom, og etter at skoledagen er slutt.

Rektorene på begge skolene har også informert foreldre.

- Det er trygt

Hauge stiller også spørsmålet om hvor mye fokus en slik episode bør få.

- Det kan føre til unødvendig redsel og angst blant barna, og det vil vi ikke. Det vi har gjort, er å innføre «Trygg skolevei», som gir retningslinjer for hva elevene bør gjøre i slike situasjoner. Eksempler er å gå inn på nærmeste butikk eller å oppsøke AKS og fortelle om det som skjedde.

Målet med «Trygg skolevei» er at barna skal ha noen lure knep på lur hvis noen voksne de ikke kjenner henvendelser seg til dem.

- Barn er ofte veldig høflige, og svarer på spørsmål når noen spør. Det er ikke en ålreit følelse å gå rundt og være redd i boligområdet sitt, så det å styrke barna med naturlig skepsis tror vi er lurt, sier Hauge.

Også politibetjent Presthus sier at folk skal føle seg trygge.