Advarer foreldre mot gentesting av barn

Gentest barna dine, oppfordrer firmaet Gonidio. Det får norske eksperter til å se rødt.

KAMPANJE: Firmaet Gonidio oppfordrer hele familien til å la seg genteste. Faksimile: Reklame fra Gonidio
KAMPANJE: Firmaet Gonidio oppfordrer hele familien til å la seg genteste. Faksimile: Reklame fra Gonidio Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det danske firmaet Gonidio annonserer tungt for tida for sine gentester som avslører «om du har anlegg for diabetes, astma, allergi, alzheimers, kreft og benskjørhet».

Seinest i går hadde firmaet en helsides annonse på trykk i Dagbladet.

Under tittelen «Alle engler bør gentestes» er det bilde av et spedbarn med englevinger, over står det «Nå lanseres alle de nye gentestene på norsk».

Advarer Norske eksperter reagerer kraftig på den tunge markedsføringen av det de mener er tvilsomme gentester.

Bioteknologinemndas leder Lars Ødegård mener foreldre bør styre unna gentesting av friske barn.

- Bioteknologinemnda mener barn har rett til å ikke vite om sykdomsrisiko som det ikke finnes effektiv behandling mot. Derfor bør ikke foreldre ta valget om å oppsøke slik kunnskap på barnas vegne, sier Ødegård på nemndas nettsider.

Nemda påpeker at stor oppmerksomhet rundt resultatene av gentester kan føre til en sykeliggjøring av barna og overdreven bekymring for sykdomsrisiko. Det kan skje selv om testresultatene i virkeligheten har liten medisinsk verdi.

- Villedende - Dette er villedende og skamløs markedsføring. Gentestene blir markedsført som helsetester som skal få deg til å holde deg frisk og leve lenge. Sannheten er at disse testene ikke er ment for individuell risikovurdering. Du kan få beskjed om at du er disponert for astma, uten at det behøver å være sant i det hele tatt, sier Torunn Fiskerstrand, medlem av Bioteknologinemnda og overlege ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin på Haukeland universitetssykehus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer