<strong>SKREMMENDE FANTASI-FIGUR:</strong> Den høye, lange mannen (innfelt) er ofte iført dress, og forfølger og «tar» barn, men er bare en fantasi-skikkelse funnet opp på en komi-skrekkside. Foto: Something Awful
SKREMMENDE FANTASI-FIGUR: Den høye, lange mannen (innfelt) er ofte iført dress, og forfølger og «tar» barn, men er bare en fantasi-skikkelse funnet opp på en komi-skrekkside. Foto: Something Awful Vis mer

Advarer foreldre og barn mot livsfarlig nettrend etter flere drapsforsøk

«Slender Man» skaper frykt hos unge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Iført maske og med en svær kjøkkenkniv i hånda, skal en tenåringsjente fra Ohio ha vært inspirert av fantasi-skapningen «Slender Man» da hun knivstakk sin egen mor forrige uke.

- Jeg kom hjem fra jobb en kveld, og hun sto på kjøkkenet og ventet på meg. Hun hadde på seg en maske, en hvit maske, sier moren til jenta, ifølge New York Post.

- Hun var en annen Hennes 13 år gamle datter påførte henne flere stikkskader og en punktering i ryggen, men hun ble ikke alvorlig skadd.

- Hun var en annen person da hun angrep meg, sier moren.

Hendelsen er den andre på kort tid i USA som skal ha vært inspirert av den lange, tynne skikkelsen.

3. juni skrev Dagbladet om to 12 år gamle jenter som knivstakk venninna si 19 ganger etter å ha lekt gjemsel i skogen i Wisconsin.

Også de var inspirert av internettfenomenet som er å se i flere videoer og dokumentarer på nettet, skal de to ha forklart politiet.

<strong>DRAPSFORSØK:</strong> To 12 år gamle jenter knivstakk venninna si 19 ganger. Den lille jenta overlevde. Foto: AP.
DRAPSFORSØK: To 12 år gamle jenter knivstakk venninna si 19 ganger. Den lille jenta overlevde. Foto: AP. Vis mer

Ifølge historien forfølger den velkledde, men skremmende, lange mannen barn om natta. Når han først har valgt seg ut et barn, slipper han ifølge historien dem aldri. Da er det bare snakk om tid før de blir tatt, og forsvinner til et ukjent sted.

«Tar» barn Men «Slender Man» er ikke annet enn en fantasi-skikkelse som ble funnet opp på en komi-skrekkside. Eric Knudsen laget «Slender Man» i 2009, og gjorde ham kjent gjennom nettsida Something Awful. Det tok ikke lang tid før flere barn og unge, som «Slender Man» skal «ta» om de ikke tror på ham, tok av på nettet.

Skikkelsen strekker den lange kroppen sin for å skremme barn, og kan i flere YouTube-videoer ses mens han åler seg opp bygninger med sine meterlange armer og bein for å ta barn. Han er også å se i bakgrunnen av en rekke «selfies» og bilder fra skogsholt på nettet.

Mora som ble knivstukket av sin 13 år gamle datter, sier familien har funnet flere beviser for hva jenta ble inspirert av, i etterkant av angrepet.

- Vi fant ting hun hadde skrevet, der hun refererte til «Slender Man». Hun skrev også om drap. Hun hadde til og med laget en «Slender Man»-verden som handlet om overlevelse, har moren fortalt i avhør, ifølge New York Post.

Knudsen, som fant opp skikkelsen, har ikke ønsket å gi intervjuer i etterkant av drapsforsøkene, men har gjennom sin rådgiver sagt at han er lei seg på vegne av familiene.

- Jeg er forferdelig lei meg av tragedien i Wisconsin, og mine tanker går til alle familiene som er berørt av denne forferdelige hendelsen, sier han, ifølge NBC News.

«Copy cat» Barnepsykolog Magne Raundalen sier til Dagbladet at man i all tid har sett lignende tilfeller, der tenåringer kopierer ting de ser på TV og nett.

- Vi kjenner til begrepet «copy cat», der noen kopierer en forbrytelse. Etter hengingen av Saddam Hussein ble flere barn observert med lignende tau rundt hodet. Men det ble aldri noen «epidemi» ut av det, påpeker han.

Han presiserer at han vet for lite om konsekvensene av å se, lese og høre skrekkhistorier som den om «Slender Man».

- Vi lever i en verden full av spill og fiksjon. Det er mange år siden man fant ut at et barn i USA i gjennomsnitt så 14 000 drap i året, og så er det alltid noen som har vanskelig for å skille mellom fantasi og virkelighet.

- Heldigvis ser det ut som de fleste barn og voksne har en sperre som gjør at vi kan skille mellom fiksjon og virkelighet, ellers ville ikke verden sett ut i det hele tatt, sier han.

Barnepsykologen viser til at NRK blant annet valgte å kutte ut scenen der Emil i Lønneberget heiser lillesøsteren sin opp i ei flaggstang, da serien ble vist for første gang i 1970.

- Man var redd for at alle seks, sjuåringer kom til å henge og dingle i flaggstangene rundt om i landet, sier Raundalen.

Nyheter verre Han mener virkeligheten kan være mer skremmende, og advarer mot å la barn bli eksponert for for mye nyheter, blant annet.

<strong>ANSIKTSLØS:</strong> Den pent kledde, men ansiktsløse «Slender Man» velger ifølge historien ut barn som han forfølger over lang tid. Til slutt tar ham dem med seg til et sted ingen vet hvor er. Bildet er fra en film om folkloren. Foto: Something Awful
ANSIKTSLØS: Den pent kledde, men ansiktsløse «Slender Man» velger ifølge historien ut barn som han forfølger over lang tid. Til slutt tar ham dem med seg til et sted ingen vet hvor er. Bildet er fra en film om folkloren. Foto: Something Awful Vis mer

- Derfor tror jeg det er lurt å ikke se nyhetene sammen med små barn, og å skjerme dem fra ting som kan være moralsk svekkende - som rasisme, kvinneforakt og drap. Virkeligheten er nok mer skremmende, sier han. 

De to 12 år gamle jentene som nesten tok livet av venninna si, risikerer nå livstid i fengsel fordi de i straffesaken behandles som voksne.

Saken til den 13 år gamle jenta som knivstakk moren sin, blir behandlet i ungdomsretten.

<strong>COPY CAT:</strong> Barnepsykolog Magne Raundalen sier det alltid er barn - og voksne - som har vanskelig for å skille mellom fantasi og virkelighet. I noen tilfeller kan det gå galt, men heldigvis skjer det ytterst sjeldent, mener han. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet.
COPY CAT: Barnepsykolog Magne Raundalen sier det alltid er barn - og voksne - som har vanskelig for å skille mellom fantasi og virkelighet. I noen tilfeller kan det gå galt, men heldigvis skjer det ytterst sjeldent, mener han. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer