Advarer: Fotballkamp ble mareritt

Kornelius (12) turte ikke si nei. Vi advarer mot sterke bilder.

ADVARER: Kornelius Aleksander (12) ønsker å advare andre, etter en smertefull ulykke på fotballstadioen. Her sammen med mamma Jeanette Lyngås. Foto: Privat
ADVARER: Kornelius Aleksander (12) ønsker å advare andre, etter en smertefull ulykke på fotballstadioen. Her sammen med mamma Jeanette Lyngås. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Onsdag 18. mai skulle tolv år gamle Kornelius Aleksander Lyngås fra Maura i Nannestad kommune se femtedivisjonsoppgjøret mellom Bjerke og Raumnes & Årnes på Bjerke stadion.

Mora Jeanette Lyngås (38), som skulle på nattevakt på Akershus universitetssykehus, kjørte sønnen bort på stadionet på vei til jobb.

- Han skulle få lov til å se første omgang av kampen, før samboeren min skulle hente ham klokka 21, sier hun til Dagbladet.

Men Lyngås rakk ikke å komme lenger enn til Jessheim før mobiltelefonen hadde ubesvarte anrop fra sønnen Kornelius.

- Idet jeg sjekker telefonen, og ser de ubesvarte anropene, ringer mamma meg. «Kornelius har brent seg, Kornelius har brent seg», gjentar hun i den andre enden, forklarer Lyngås.

Saken ble først omtalt i Eidsvoll Ullensaker Blad.

Hun avsluttet samtalen da hun så at Kornelius på nytt forsøkte å ta kontakt. Lyngås svarte på anropet.

- Han ringte meg på facetime og skrek som om det var hans siste time, forklarer Lyngås.

- Han sa han hadde brent seg og lurte på om han kom til å miste hånda, forklarer mora, og sier hun forsøkte å beholde roen overfor sønnen.

FORKULLA: Slik så tolvåringens venstrehånd ut samme kveld. Foto: Privat
FORKULLA: Slik så tolvåringens venstrehånd ut samme kveld. Foto: Privat Vis mer

Turte ikke si «nei»

Kort tid etter at Kornelius ankom stadionet hadde han fått spørsmål om han ville holde i et bluss.

- Jeg vet det har blitt brukt bluss under kampene tidligere, og det var ikke første gang Kornelius holdt i et. Jeg har sagt til ham at jeg ikke synes det er greit, sier Lyngås, og fortsetter:

- Det var en voksen person som ga ham blusset. Kornelius har forklart i ettertid at han egentlig ikke hadde lyst - men at han ikke turte si nei.

Forbrenning

Da Kornelius tok fatt i blusset, gikk det ikke mange sekundene før den intense varmen ble uutholdelig.

Sjuendeklassingen ville ikke kaste det fra seg på kunstgresset, da han var redd for brann, og endte med å løpe et stykke bort fra sidelinja for å kvitte seg med det på asfalten.

Det resulterte i både legevakt, fastlege - og til slutt akuttmottaket på Akershus universitetssykehus. Det var først da de ankom sistnevnte at Lyngås føler hun og sønnen ble tatt på alvor av helsepersonellet.

Det ble konstatert andregradsforbrenning.

- Mandag denne uka klipte de vekk masse hud. Det vil bli bra, men det kommer til å ta tid. Det svir og brenner hele tiden, og han sliter med nattesøvnen, forklarer mora.

BRANNSKADD: Bildet ble tatt mandag 23. mai - fem dager etter hendelsen. Foto: Privat
BRANNSKADD: Bildet ble tatt mandag 23. mai - fem dager etter hendelsen. Foto: Privat Vis mer

Sommeren ødelagt

For tolv år gamle Kornelius blir den første sommeren uten coronapandemi noe annerledes enn først planlagt.

Sjuendeklassingen kan verken sykle, spille TV-spill eller stå på rulleski. Ferien på Kreta må helst tilbringes i skyggen.

- Hånda skal ikke ha sol på et helt år - og sikkert lenger - for at det skal gro pent, sier Lyngås, og forklarer at sønnen må gå med ei strømpe på armen hele sommeren og at såret må smøres flere ganger om dagen.

Hun forklarer at mannen som ga Kornelius blusset er svært lei seg og ringte for å beklage morgenen etter ulykka.

- Han tok selv kontakt og var veldig lei seg. Bjerke IL har også vært veldig hjelpsomme. Vi står ikke fram i media for å henge ut klubben, men for å advare mot bluss. Kornelius sier han vil hindre andre i å pådra seg samme skade, påpeker Lyngås.

GÅR BEDRE: Brannskaden til Kornelius Aleksander Lyngås
GÅR BEDRE: Brannskaden til Kornelius Aleksander Lyngås Vis mer

- Forferdelig lei oss

Espen Haldorsen, styreleder i Bjerke IL fotball, sier til Dagbladet at det hele er beklagelig.

- Vi som klubb er forferdelig lei oss for episoden som fant sted - og for at det kunne skje.

Norges Fotballforbund (NFF) har et reglement som forbyr bruk av pyroteknikk på arenaer, dersom søknad ikke har blitt innvilget.

Ettersom Bjerke IL spiller i femtedivisjon, faller ikke klubben inn under de ovennevnte bestemmelsene fra NFF om pyrotekniske hjelpemidler i toppfotballen.

Haldorsen sier til Dagbladet at de likevel ønsker å forby dette på sin hjemmebane.

- Vi har tatt en beslutning på at vi ikke tillater bruk av den type pyrotekniske virkemidler. Det har vi vært svært tydelige på, forklarer styrelederen.

Haldorsen sier at Bjerke IL fotball skal etterstrebe å ha en trygg arena for både store og små, enten du er tilskuer eller spiller.

- Det skal være en samlingsplass for alle i bygda. Ungene skal kunne sendes dit av foreldre uten tanker og bekymringer om at noe kan skje. Det er det vi ønsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer