Apekopper

Advarer: Frykter endemi

Storbritannias håndtering av apekoppeutbruddet blir sterkt kritisert av en allianse av landets ledende eksperter innen seksuell helse.

KAN BLI ET VEDVARENDE PROBLEM: Helseeksperter i Storbritannia frykter at apekopper skal bli en endemi. Foto: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner / CDC / AP / NTB
KAN BLI ET VEDVARENDE PROBLEM: Helseeksperter i Storbritannia frykter at apekopper skal bli en endemi. Foto: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner / CDC / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge uttalelser Sky News har fått tilgang til, advarer landets helseeksperter om at utbruddet kan vare i månedsvis og at man risikerer at viruset blir endemisk hvis det ikke blir iverksatt akutte tiltak.

Endemisk vil si at sykdommen forekommer innenfor et avgrenset geografisk område.

Mangler vaksiner

Helseekspertene advarer blant annet om mangel på koppevaksiner som brukes for å beskytte høyrisikogrupper mot apekopper.

Apekopper er ikke en seksuelt overførbar sykdom, men kan presentere seg som en, og i dette globale utbruddet sprer infeksjonen seg først og fremst blant menn som har sex med menn.

- Det er rett og slett ikke akseptabelt å se apekopper bli endemisk i LGBTQ+-samfunnet, sier John McSorely, tidligere leder i BASHH (British Association for Sexual Health and hiv).

- Diskriminerende

Flere seksuelle helseklinikker har nå blitt tvunget til å stenge dørene for drop-in-pasienter.

McSorely sier det mangler politisk vilje og offentlig empati til å prioritere kjønnssykdommer.

- Det er en urettferdighet - tør jeg si, diskriminerende - å se dette utfolde seg på en så passiv måte, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer