Advarer gravide mot ferskvannsfisk i Sør-Norge

De store nedbørsmengdene i Sør-Norge fører til økt konsentrasjon av kvikksølv i fiskevann. Institutt for vannforskning (NIVA) advarer gravide mot å spise ferskvannsfisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De klimatiske forholdene vi har hatt i hele høst, med kraftige vinder direkte fra primærkildeområdene for store kvikksølvutslipp, vil føre til økt kviksølvbelastning i nedbørsfeltene, sier forsker Eirik Fjeld ved NIVA til Bergens Tidende.

Allerede er det funnet inntil ti ganger høyere verdier av kvikksølv i innsjøer i Norge enn EUs grenseverdi for salg til konsum. NIVA har derfor søkt om ekstrabevilgninger til overvåking av kvikksølv i et eget forskningsprosjekt.

- Partikulert kvikksølv fra blant annet kullkraftverkene ender opp i Norge som det langt farligere metyllkvikksølvet. Noe løses opp i vannet, noe avsettes på bunnen i innsjøene våre. Metyllkvikksølv akkumuleres i næringsskjeden, sier Fjeld som framhever at foster er i faresonen ved høye konsentrasjoner.

- Fosteret hos gravide kvinner er veldig utsatt. Gravide bør absolutt vite hvor abbor og ørret er fisket før de spiser flere måltider av disse fiskeartene, sier Fjeld.

(NTB)