Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer homofile briter på USA-reise: Kan rammes av nye LHBT-lover

De norske USA-rådene blir imidlertid stående.

Protesters call for Mississippi Gov. Phil Bryant to veto House Bill 1523, which they says will allow discrimination against LGBT people, during a rally outside the Governor's Mansion in Jackson, Miss., Monday, April 4, 2016. (AP Photo/Rogelio V. Solis)
Protesters call for Mississippi Gov. Phil Bryant to veto House Bill 1523, which they says will allow discrimination against LGBT people, during a rally outside the Governor's Mansion in Jackson, Miss., Monday, April 4, 2016. (AP Photo/Rogelio V. Solis) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannia har nå lagt ut nye reiseråd for borgere som er på reise i USA. De advarer mot de nye homofililovene som har blitt innført i statene North Carolina og Mississippi.

- USA er et ekstremt mangfoldig samfunn og holdningen til LHBT-personer varierer enormt på ulike steder av landet. LHBT-reisende kan bli påvirket av lovgivning som nylig har blitt innført i statene North Carolina og Mississippi, skriver britiske myndigheter.

Dette gjør Storbritannia samtidig som Barack Obama besøker landet for å feire Dronning Elizabeths 90-årsdag. Myndighetene anbefaler LHBT-personer å lese myndighetenes reiseråd før de reiser til North Carolina og Mississippi. Norge har ikke et slikt reiseråd for USA.

- Utenriksdepartementet kommer ikke på det nåværende tidspunktet å endre reiserådet til USA, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i norske UD til Dagbladet.

Dette er de nye lovene I mars i år vedtok den amerikanske delstaten North Carolina en lov som pålegger alle å benytte offentlige toaletter og garderober som korresponderer med deres biologiske kjønn, ikke det kjønnet vedkommende identifiserer seg med.

Dette har utløst et massivt skred av protester, skriver CNN. Artister som Bruce Springsteen og Bryan Adams har avlyst konserter i delstatene, mens den norske bedriften Ekornes har truet med å slutte å bruke penger i North Carolina. Disney truet med boikott av delstaten Georgia da de vurderte å innføre loven.

Mississippi har møtt liknende protester for sin nye lov. I lovteksten står det at den blir innført i for å beskytte religiøse og moralske overbevisninger om at ekteskap er forbeholdt en mann og en kvinne. Eller som de selv skriver det:

- Innbyggerne i denne staten har et bredt spekter av fornuftige meninger om likekjønnet ekteskap og det er absolutt nødvendig å opprettholde statens forpliktelse om religiøs frihet i møte med disse ulikhetene om god tro.

Religiøse organisasjoner kan ikke straffes for å nekte homofile å vies, eller å tilby tjenester som overnatting eller lokaler til feiring eller planlegging av et likekjønnet ekteskap. Det samme gjelder for organisasjoner som nekter homofile å adoptere eller være fosterforeldre. Også offentlige ansatte kan nekte å vie homofile.

Det samme gjelder offentlig ansatte som ikke vil gi rådgivning, psykologihjelp eller fruktbarhetshjelp til homofile, på grunn av sin religiøse overbevisning. Sykdommer og akutte skader kan de imidlertid ikke nekte å behandle.

Storbritannias råd: Storbritannias reiseråd for LHBT-personer sier blant annet følgende:

- Å vise overdreven fysisk tiltrekning, mellom både likekjønnede og heteroseksuelle par, er det ofte best å unngå i offentlighet.

- Unngå potensielt risikable situasjoner, ikke gjøre noe du ikke ville gjort hjemme.

- Vær forsiktig med nye «venner», kriminelle utnytter innimellom den generelt åpne og avslappede stemningen i homofili-miljøet.

Barack Obama ankom London i dag, og fikk i kveld spørsmål om den nye loven på en pressekonferanse med Storbritannias statsminister David Cameron.  Obama ga klart uttrykk for at loven er feil og bør forkastes.

Hele Norges coronakart