Advarer: - Ikke slikk paddene!

Her har offentlige myndigheter gått ut med en noe uvanlig advarsel til publikum.

PSYKEDELISKE PADDER: Coloradopaddene er ikke bare svære, de har også en svært spesiell egenskap. Foto: National Park Service
PSYKEDELISKE PADDER: Coloradopaddene er ikke bare svære, de har også en svært spesiell egenskap. Foto: National Park Service Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

National Park Service, etaten som forvalter nasjonalparkene i USA, har sett seg nødt til å gå ut med en noe uvanlig advarsel til publikum.

I et innlegg delt på Facebook ber etaten folk innstendig om ikke å slikke på parkens padder, spesifikt av typen coloradopadde.

- Som vi sier med de fleste tingene du kan møte på i en nasjonalpark, om det er en banansnegle, en ukjent soppart eller en stor padde med glødende øyne – vær så snill å ikke slikk den!, skriver de.

- Du kan bli syk

Bufo alvarius, som padda heter på latinsk, er med sine 18 centimeter en av de største paddene i Nord-Amerika, ifølge NPS.

Denne typen padder har nemlig spesielle kjertler som kan frigi et kraftig giftstoff.

- Om du tar på padda eller får giften i munnen, kan du bli syk, advarer parkledelsen.

Ifølge Arizona-Sonora Desert Museum har padda nok gift til å ta livet av fullvoksne hunder dersom de griper tak i den med munnen.

- Sterke hallusinasjoner

Padda er vanlig i Sonora-ørkenen (også kalt Gilaørkenen), som ligger i det sørvestlige USA og nordlige Mexico.

GIFTIG: Denne padda produserer et ekstremt potent naturlig, psykedelisk stoff. Foto: Wikimedia
GIFTIG: Denne padda produserer et ekstremt potent naturlig, psykedelisk stoff. Foto: Wikimedia Vis mer

Så hvorfor ser NPS seg nå nødt til å advare mot slikking på paddene? Gifta amfibiearten bærer på, er nemlig et kraftig psykoaktivt stoff.

- Brukere kan oppleve eufori og sterke hallusinasjoner, skriver de.

Lov å fange

I den amerikanske delstaten California er det forbudt å være i besittelse av bufotenin, som er navnet på paddegiften.

I Arizona derimot, er det lov til å fange opp mot ti padder dersom man har fiskelisens. Men dersom man fanger paddene med hensikt om å innta giftstoffet, kan det likevel være forbudt.

- Stoffet som paddene utskiller kan irritere øyne og munn hos mennesker, men tross folketro - det å håndtere dem forårsaker ikke vorter, skriver nettstedet.

«Sjamaner» over hele Mexico har høstet og røykt psykedelisk paddegift i flere tiår. I februar gikk Addiction Center, som er en gruppe rehabiliteringssteder i landet, ut med en advarsel om at stadig flere amerikanere søkte seg til det psykedeliske stoffet.

Døde etter seremoni

Den norske Rusopplysningen opplyser om at det er registrert alvorlige komplikasjoner, inkludert dødsfall, som følge av uansvarlig praksis i forbindelse med bufo-seremonier.

En kvinne i Sonora i Mexico døde i januar i år, etter at hun hadde deltatt på en økt med såkalt «sjamansk avgiftingsterapi» sammen med seks andre personer, skrev lokalavisa Mexico Daily News.

SJELDENT SYN: Frosker som dette har du neppe sett på plenen utenfor huset ditt. Video: Amarvideo. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Da politiet ankom stedet, var det ingenting de kunne gjøre for å hjelpe kvinnen.

To menn som hevdet å være «sjamaner» ble arrestert, og innrømmet at kvinnen hadde deltatt i økta, ifølge lokalavisa.

Hentet fra padde

«Sjamanene» informerte politiet om at den avdøde deltok i et ritual der flere forsynte seg med giften fra en frosk.

I 2019 ble pornoskuespiller Nacho Vidal anklaget for å ha drept motefotograf Jose Luis Adad ved å gi ham paddegift.

Giften skal ha vært hentet fra ei padde ved Colorado River, og Adad tok den angivelig fordi han ville kurere kokainavhengigheten sin, ifølge den britiske avisa The Times.

I 2021 ble det såkalte «ritualet» forbudt i Australia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer