Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer «Instagram-turister»

Turistene strømmer til den kunstige innsjøen, som egentlig er en avfallsdump fra et kullforbrenningsanlegg.

«MALDIVENE»: Den asurblå innsjøen, som egentlig er en askedump, opplever voldsom tilstrømming av turister. Foto: Skjermdump / @maldives_nsk
«MALDIVENE»: Den asurblå innsjøen, som egentlig er en askedump, opplever voldsom tilstrømming av turister. Foto: Skjermdump / @maldives_nsk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ivrige turister på jakt etter det perfekte Instagram-bildet har den siste tida stimlet sammen for å la seg fotografere i den asurblå innsjøen i Russland, som går under kallenavet «de novosibirske Maldivene».

Den iøyenfallende fargen på innsjøen er imidlertid ikke et naturlig fenomen, men et resultat av aske dumpet fra et lokalt kullforbrenningsanlegg, skriver CNN, som viser til en advarsel fra energiselskapet The Siberian Generating Company (SGK) publisert på VKontakte, den russiske versjonen av Facebook, i juni.

ØDELEGGER: I Solano i California har de lokale bøndene og sheriffen gått lei turister som trosser reglene for å ta det perfekte bildet av solsikkene deres. Her foreviger en kvinne solsikker i Lawrence, Kansas. Foto: Charlie Riedel/AP/NTB Scanpix. Video: CNN Vis mer

- Du kan ikke svømme i asken. Vannet har et høyt alkalisk nivå og inneholder kalsiumsalter og metalloksider, som kan utløse allergiske reaksjoner, skriver de, og legger til at bunnen er så gjørmete at det er nærmest umulig å komme seg ut av den.

- Derfor ber vi dere om å ikke falle ned i asken, i jakten på selfies! Dette er den største risikoen, legger de til i caps lock.

Turistene strømmer til

Til tross for advarselen, har turistene fortsatt å strømme til innsjøen. De siste ukene har mange latt seg fotografere i bikini i vannkanten eller på oppblåsbare enhjørninger på vannet. Dette blir naturligvis omstendelig dokumentert på Instagram.

Ifølge Siberian Times har besøkende sammenliknet lukta ved innsjøen med vaskepulver. Noen skal også ha opplevd at sålene på sandalene deres skallet av etter å ha gått langs vannkanten.

SKG hever at de har gjort uavhengige målinger, som viser at vannet ikke er radioaktivt, men på grunn av helserisikoen er det strengt forbudt å bade der.

- Man har ikke lyst til å komme i kontakt med vannet. Du føler på deg at det ikke er et trygt sted, sier fotograf Mikhail Reshetnikov til Siberian Times.

Har vært der fem ganger

Blant dem som har latt seg fascinere er også Leo Alexey, som i juni opprettet en fankonto dedikert til innsjøen på Instagram, der han reposter innlegg fra de besøkende.

- Stedet er veldig interessant selv om du ikke kan bade der. Jeg har vært der fem ganger, og planlegger å dra dit flere ganger, sier han til CNN.

Ifølge The Guardian hevdes det at stedet har tiltrukket seg så mange turister at lokale tyver har begynt å bryte seg inn i folks biler mens de var ute for å ta bilder.

Det hevdes nå også at ledelsen ved kullforbrenningsanlegget har begynt å stenge veiene på grunn av de store folkemengdene.

SELFIEN: Selv om hotellarving Paris Hilton søndag hevdet at hun fant opp «selfien», viser historien en litt annen sannhet. Video: Kongressbiblioteket, Twitter/Instagram @TheEllenShow, @LeahJCallen, @ParisHilton Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!