Advarer Israel mot å drepe Arafat

Thorbjørn Jagland tror hele Midtøsten eksplodere hvis israelerne tar livet av Arafat. Jagland vil ha en fredsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midtøsten-utsendingene fra USA, EU, FN og Russland må legge fram en fredsplan i tråd med to klare vedtak i Sikkerhetsrådet, sier leder i utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland.

Midtøsten-utsendingene skal møtes mandag for å drøfte opptrappingen av volden i regionen. Jagland mener man ikke kan gi opp håpet om en fredsløsning mellom Israel og palestinerne, til tross for den kraftige opptrappingen de siste dagene.

De to siste resolusjonene i Sikkerhetsrådet er svært viktige, fordi de legger et press på alle parter, mener han.

Jagland påpeker at nøkkelen til fred er at Israel anerkjenner en palestinsk stat innenfor rammene av Oslo-avtalen. Ariel Sharon har aldri gjort det.

- Det er to parter i konflikten, men konflikten kan løses av dem som besitter de største maktmidlene, sier Jagland til NTB.

- Jeg har hele tiden sagt at en fredsplan uten USA ikke er realistisk. Det er USA som rår over de nødvendige virkemidlene, sier Jagland.

Han mener det vil ha enorme konsekvenser dersom israelerne tar livet av palestinernes president Yasser Arafat:

- Det vil fyre opp i hele Midtøsten og ha enorme konsekvenser for Israel også. Det er en valgt leder det er snakk om. De har heller ikke rett til å trenge ham ned i en kjeller og arrestere ham. Det er feil politikk, og fører ikke til Israels mål om økt sikkerhet, sier Jagland.

(NTB)