Advarer Israel

- Jeg tror Israel nå vil tjene på å merke seg hva det internasjonale samfunnet sier om bosettingene. De bør tenke nøye gjennom hva vi peker på i kommisjonens rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne advarselen kommer fra Norges utenriksminister, Thorbjørn Jagland, etter at palestinerne og israelerne har fått rapporten fra Mitchell-kommisjonen om årsakene til volden i Midtøsten. Rapporten er ikke offentliggjort, men innholdet har lekket ut. Kommisjonen, der Jagland var med, foreslår at Israel stanser all jødisk utbygging på Vestbredden og i Gaza, også medregnet det som kalles «naturlig vekst» i de folkerettsstridige bosettingene.

Nye bosettinger

Men i går uttalte Israels statsminister, Ariel Sharon, at han i neste uke vil foreslå å bevilge tre milliarder kroner til nye bosettinger.

- Vi sier til israelerne at bosettingene også skaper enorme sikkerhetsmessige problemer for Israel. Det ville være et godt tillitsskapende tiltak å fryse bosettingene. Ikke minst fordi palestinerne vil etterleve våre anbefalinger. Da bør Israel overveie å gjøre det samme, sier utenriksministeren til Dagbladet.

Rapporten fikk en svært god mottakelse på palestinsk side, mener Jagland. Og kommentarene fra Israel har også vært positive, synes han. Allerede onsdag reiser Jagland til Midtøsten for å møte begge partene.

Toppmøte?

- Palestinernes president, Yassir Arafat, foreslo straks et nytt toppmøte i Sharm El-Sheikh i Egypt, der kommisjonen ble vedtatt i oktober. Men dette ble avvist av Israel. Det tyder vel ikke heller bra?

- Jeg tror nå begge parter må få tenke seg om. Det er ikke klokt å avvise alle forslag nå. Man må heller ta alle innspill på en konstruktiv måte. Jeg vil ikke nå ta stilling til toppmøte eller ikke, men vi må se på hvilke positive skritt som kan tas, sier Jagland.

Jagland-spor

I rapporten får Israel refs for overdreven maktbruk, mens palestinerne har gitt et negativt bidrag med terrorisme mot Israel. Men kommisjonen har ikke vært ute etter å fordele skyld.

Ifølge Javier Solana, EUs samordner for utenrikspolitikk, som var med i kommisjonen, er den kraftig ordlyden om Israels bosettinger særlig Jaglands fortjeneste.

<B>SER FAREN:</B> Her ser utenriksminister Thorbjørn Jagland gjennom kikkerten på den jødiske bosettingen Gush Katif i Gaza.