Advarer Jens mot Frp-allianser

UTØYA (Dagbladet): Thorbjørn Jagland har vært på Utøya 30 år på rad. I går holdt han sin 25. og siste tale som Ap-leder - og ble hyllet av arbeiderungdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forliket mellom Ap, Frp, SV og Sp om makspris i barnehagene må bli et engangstilfelle, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Advarselen er nok et aldri så lite spark til parlamentarisk leder og Ap's neste leder Jens Stoltenberg.

Personstriden mellom ham og Stoltenberg er over, og Jagland har mer og mer overlatt til parlamentarisk leder Stoltenberg å fronte partiet.

Jagland advarte allerede i 1. mai-talen mot uhellige allianser med Frp på Stortinget. Dagbladet kjenner til at Jagland har stilt seg hoderystende til at Ap inngår allianser med det han mener er uansvarlige utgiftspartier på Stortinget. Og nå sier Jagland at denne framgangsmåten må bli et engangstilfelle for Ap.

Skaper uklarheter

- Barnehageforliket må ikke danne mønster. Det er ikke fordi jeg ikke vil at Ap skal få gjennomslag for sine saker. Jeg har sagt det samme helt siden 80-tallet, og mener det fortsatt: Opposisjonen kan ikke bare bli enige om å øke utgiftene. I barnehagesaken har man jo blitt enige om å tvinge fram en inntjening, så én slik sak er greit. Men det bør ikke bli flere slike saker. Landet kan ikke regjeres fra opposisjonen. Det er noe som skaper uklarheter om styringsforholdene. Slike allianser skaper også uklarheter om de politiske alternativene, sier Jagland etter sin 25. og siste tale som partileder på Utøya.

- Det føles godt når AUF-erne på Utøya sier de vil savne meg. Jeg setter pris på det. Jeg har bestandig stått sterkt her, sier Thorbjørn Jagland etter en dag full av godord.

- Vi håper du vil komme tilbake til oss på Utøya. Du betyr veldig mye for oss i AUF, hilset AUF-leder Eva Kristin Hansen. Og Jagland lovet å komme tilbake til Utøya.

Riktig å gå

Etter en stormfull vinter med lederstrid, kollaps og beslutningen om å gå av som leder, varmet det Jagland å bli hyllet av AUF-ungdommen.

Men han angrer ikke på at han i vinter besluttet å gå av.

- Jeg tror det var den eneste muligheten. Det er viktig å ta beslutninger i rett tid. Men jeg trodde aldri at alle partiets problemer skulle løses med det, sier Jagland, som nå mer og mer vil konsentrere seg om utenrikspolitikk.

Han sier han ikke har bestemt seg for om han skal fortsette i sentralstyret.

Jagland gjentok det han har sagt flere ganger etter valgnederlaget i fjor høst, at Ap må styrke sin venstreprofil.

- Betyr det at du gjerne ser Trond Giske som nestleder?

- Nei, hvis jeg begynner å svare på det, har jeg lagt gullegget. Jeg tror ikke jeg skal blande meg inn i den prosessen. En partileder bør ikke utpeke sine etterfølgere, det mislykkes alltid, særlig i Ap. Men jeg er opptatt av at de strømningene som er her ute, blir tatt vare på i partiet, sier Jagland.

SISTE GANG: En strålende opplagt Ap-leder Thorbjørn Jagland ble takket og hyllet i går da han besøkte AUFs leir på Utøya. Her fryder han seg over et friskt innlegg sammen med AUF-leder Eva Kristin Hansen.