Advarer Jens og Erna mot å kompromisse med Sp og KrF

Øystein Stray Spetalen mener Ap og Høyre vil miste velgere.

ADVARER: Finansmann og milliardær Øystein Stray Spetalen mener både Jens Stoltenberg og Erna Solberg bør vokte seg vel for videre samarbeid med særinteresssepartiene Sp og KrF. Nå langer han også ut mot Venstre og de to partilederne, Liv Signe Navarsete og Knut Arild Hareide.Foto: Håkon Eikesdal
ADVARER: Finansmann og milliardær Øystein Stray Spetalen mener både Jens Stoltenberg og Erna Solberg bør vokte seg vel for videre samarbeid med særinteresssepartiene Sp og KrF. Nå langer han også ut mot Venstre og de to partilederne, Liv Signe Navarsete og Knut Arild Hareide.Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Dagbladet advarer finansmannen Øystein Stray Spetalen Jens Stoltenberg og Erna Solberg mot å samarbeide med det han kaller særinteressepartiene, Sp og KrF.

Også Venstre, som han omtaler som et «Mikke mus-parti», får gjennomgå.

Slår tilbake Men ikke bare det.

Nå slår Spetalen tilbake mot Sp-leder Liv Signe Navarsete og KrF-leder Knut Arild Hareide. Hareide sa til Dagbladet tidligere i dag at «det virker ikke som Spetalen har tenkt lenge på dette» om utspillet om å utradere småpartiene.

- Jeg er overrasket over at de går løs på min person. Det at jeg er rik og betaler mye skatt skal diskvalifisere meg fra å komme med et politisk utspill, synes jeg er et dårlig argument fra Hareide og Navarsete, sier Spetalen til Dagbladet.

Utradere de små Det hele startet med at Spetalen i morges gikk ut i NRK og mente at småpartiene burde utraderes fra norsk politikk.

- Jeg håper inderlig, og for demokratiets del, at småpartiene blir utradert ved valget, sa han.

Overfor Dagbladet utdyper han hvorfor:

- Sp alene har siden 70-tallet fått overført like mye som et helt oljefond til landbruket. Det har ikke ført til produksjonsvekst. Det har ført til at norske matvarer er to til fire ganger dyrere sammenlignet med andre land i Europa. Det har medført at kostnadsnivået er for høyt og at man har mistet konkurranseevnen i industrien, sier Spetalen og langer like gjerne ut mot KrF i samme slengen:

- Udemokratisk Spetalen mener det er udemokratisk at et parti kan sitte og forhandle for særinteresser på bekostning av det som han mener helt klart er flertallet i befolkningen.

DÅRLIG DEAL: Småpartiene er dårlig for de store partiene, Ap og Høyre, mener Øystein Stray Spetalen. Nå advarer investoren Jens Stoltenber og Erna Solberg mot å inngå kompromisser med Sp og KrF. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
DÅRLIG DEAL: Småpartiene er dårlig for de store partiene, Ap og Høyre, mener Øystein Stray Spetalen. Nå advarer investoren Jens Stoltenber og Erna Solberg mot å inngå kompromisser med Sp og KrF. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

- At KrF kan få så mye til kirken og at man inngår kompromisser som helt klart er negativt for flertallet. I 1814 var det bare bøndene som fikk stemme. De tror fortsatt at det skal være slik at de som eier jorda skal få bestemme, sier han og legger til:

- Dette har Norge lidd under i mange år. Jeg er ikke så opptatt av SV. De er radikale i sin politikk. Det samme gjelder Frp. De er liberale. Det er særinteressepartiene, Sp og KrF, som er problemet i politikken.

- Jeg tror på Jesus Kristus og gud, men jeg trenger ikke stemme på KrF på grunn av det. 95 prosent av 100 nordmenn stemmer ikke på på dem.

Spetalen mener at topartisystemet er det absolutt beste.

- Mest effektivt
- Det er det mest effektive i verden. Det ser vi i Frankrike, i England og USA. Det er der hvor parlamentarismen med flertallsavgjørelser blir tatt.
 
- Hvilken regjering vil du ha etter valget i høst?

- Det vil jeg ikke si noe om. Det man ser er at demokratiet i Norge fungerer på en viss måte. Da Høyre inngikk kompromisser med særinteressepartiene og et Mikke Mus-parti som hadde dobbelt så mange statsråder som stortingsrepresentanter, ble Høyre et mindre parti. Da Ap inngikk et regjeringssamarbeid med Sp, ble Ap ikke lenger det suverent største partiet. Det var fordi de inngikk kompromisser med Sp.

- Ut fra det du sier nå, er det da ditt klare råd til Høyre at de ikke må samarbeide med KrF i regjering igjen?

- Ja, jeg sier det samme til Ap. Hvis de vil bli mindre partier, er det bare å inngå kompromisser med særinteressepartiene. Det er mitt budskap. SV er et radikalt parti, Frp er et liberalt parti.

Ut mot Venstre Men heller ikke Venstre, som han omtaler som et «Mikke mus-parti», slipper unna Spetalens kritikk.

 ALT OG INGENTING: Finansmann Øystein Stray Spetalen ser ikke poenget med Venstre og partileder Trine Skei Grand og mener de står for alt og ingenting. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ALT OG INGENTING: Finansmann Øystein Stray Spetalen ser ikke poenget med Venstre og partileder Trine Skei Grand og mener de står for alt og ingenting. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Hva med Venstre? Kan Høyre samarbeide med Venstre?

- Venstre. De vet jeg ikke hvor jeg har hen. Vet du? De er over alt. De er helt umulig å plassere. De vil ha alt og ikke noe. Det er helt umulig å definere hva de vil. De er enig med alle og ingen, sier han.

BLIR ADVART: Ifølge milliardær og investor Øystein Stray Spetalen bør ikke Jens Stoltenberg og Erna Solberg samarbeide med særinteressepartier som Sp og KrF. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLIR ADVART: Ifølge milliardær og investor Øystein Stray Spetalen bør ikke Jens Stoltenberg og Erna Solberg samarbeide med særinteressepartier som Sp og KrF. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer