Krigen i Ukraina

Advarer: - Kan ta i bruk atomvåpen

Den amerikanske etterretningsdirektøren Avril Haines advarer om at Putins nederlag i Ukraina kan føre til bruk av atomvåpen. Norsk generalløytnant mener veien dit er usannsynlig lang.

ADVARER: Etteretningsdirektør i USA, Avril Haines, frykter at Putin vil ta i bruk atomvåpen om han går på større tap i Ukraina-krigen. Her fra tirsdagens høring med Scott David Berrier, generalløytnant i USAs hær og fungererende direktør for Defense Intelligence Agency. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana)
ADVARER: Etteretningsdirektør i USA, Avril Haines, frykter at Putin vil ta i bruk atomvåpen om han går på større tap i Ukraina-krigen. Her fra tirsdagens høring med Scott David Berrier, generalløytnant i USAs hær og fungererende direktør for Defense Intelligence Agency. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana) Vis mer
Publisert

- Den russiske presidenten vil ikke bruke atomvåpen før han ser en eksistensiell trussel mot Russland eller regimet. Antydning til tap av Ukraina-krigen kan være en slik trussel, sa Haines under en høring i Senatet tirsdag.

Det skriver britiske The Guardian.

Haines peker også på at Vladimir Putin kan erklære krig, massemobilisere soldater og innføre krigslov.

- Situasjonen ville ha eskalert mye før atomvåpen-spørsmålet hadde kommet inn i bildet, og verden vil sannsynligvis få en advarsel før han eventuelt tar det i bruk, sa hun.

En sånn type advarsel kan være en storskala atomøvelse, ifølge Haines.

- Liten sannsynlighet

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener at Haines er i overkant alarmistisk i uttalelsene sine.

- Etter å ha hørt talen til Putin 9. mai, mener jeg at sannsynligheten for at han skal ta i bruk kjemiske eller kjernefysiske våpen er redusert. Talen var preget av fornuft i større grad enn det vi har hørt fra den russiske presidenten tidligere, sier han til Dagbladet.

- Slik jeg analyserer talen til Putin framstår han som en person som forstår alvoret i situasjonen i større grad. Tankene om at han skal være utilregnelig støttes ikke av talen, legger han til.

Dalhaug stiller også spørsmål rundt hvordan russerne eventuelt ville brukt atomvåpen.

- Et atomstridsvåpen må lande et sted. Hvis han skulle ha gjennomført en storskala øvelse, som Haines nevner, kunne han bare ha landet det et øde sted på russisk territorium. Eventuelt en prøvesprengning på Novaja Zemlja.

Flere hindre

Videre peker han på at Putin er nødt til å lande atomvåpenet på russisk territorium for ikke å angripe et annet land. Skal det brukes i krigen, er det også flere floker presidenten eventuelt må løse først.

SKYTER: Denne videoen publisert i sosiale medier skal vise øyeblikket en russisk stridsvogn i Mariupol blir beskutt ovenfra. Vis mer

- Øst-Ukraina er nært Russlands grense, og der har de styrker selv. Vest-Ukraina er nært Natos grenser, og en liten feil kan gjøre at det lander i Nato-land, sier han og legger til:

- Russiske styrker er heller ikke trent til å holde på med dette. Siden 1991 er atomvåpen viet lite oppmerksomhet.

Det ene scenarioet Dalhaug ser det som sannsynlig at atomvåpen vil bli tatt i bruk, er om ukrainerne hadde gått inn på russisk territorium.

- Men han ville ikke ha kunnet gjort dette alene. Det er snakk om såkalte kryptonøkler - flere må gjøre det samtidig. Basert på det jeg kan, etter mange år i Nato, så er det mange hindringer på veien fram til et atomvåpenangrep.

- Nye land vil anskaffe atomvåpen

Dalhaug trekker fram atomvåpenavtalene som det interessante framover. Disse består blant annet av tillitskapende tiltak, som gjør at man har kunnet bruke kjernekraft til ulike typer energi.

- Nå har rustningskontroll-, nedrustning- og ikkespredningsavtalene rundt kjernevåpen redusert verdi. Krigen har gjort skade på kontrollen vi har hatt, som vi hadde fordi Russland har blitt oppfattet som en seriøs aktør. Det har Putin ødelagt, sier han.

En konsekvens av dette vil ifølge Dalhaug med stor sannsynlighet være at andre land i Vesten og Nato ser på modernisering av sine våpen, og om kjernevåpen er noe landene trenger.

- Det er realistisk at nye land anskaffer atomvåpen, påpeker generalløytnanten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer