Advarer: - Kommer tre coronabølger

En kinesisk helsetopp mener at landet må forberede seg på tre bølger med covid-infeksjon i vinter.

EN MILLION: Amerikanske forskere mener opptil én million kinesere kan miste livet i vintermånedene, som følge av en smittebølge som kommer til å overvelde helsevesenet. Foto: NTB/Hector RETAMAL/AFP
EN MILLION: Amerikanske forskere mener opptil én million kinesere kan miste livet i vintermånedene, som følge av en smittebølge som kommer til å overvelde helsevesenet. Foto: NTB/Hector RETAMAL/AFP Vis mer
Publisert

- Kina er nå i sin første smittebølge i vinter, sier infeksjonsmedisiner og statsansatt Wu Zunyou til BBC.

Landet opplever en økning av smitte etter at de lempet kraftig på coronatiltakene 7. desember.

Det er relativt lave antall daglige smittetilfeller, men det er en bekymring for at det rapporteres mindre på grunn av reduksjon i coronatester, skriver BBC.

Zunyou sier til kanalen at stigningen vil vare til midten av januar, mens den andre bølgen vil komme på slutten av januar. Da feires kinesisk nyttår, og det forventes mye reising i denne forbindelse. Den tredje bølgen kommer i slutten av februar og vil vare til mars, ifølge infeksjonsmedisineren.

Lemping på coronatiltakene skjer etter store prodemokratiske demonstrasjoner som startet i protest mot smittevernrestriksjonene.

Det amerikanske forskningsinstituttet IHME uttalte denne uka at landet kan forvente seg en eksplosjon av tilfeller etter at de nå har gjenåpnet landet. De anslår at over en million mennesker i Kina kan dø av covid i 2023.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva de viktigste rådene er før jul. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

De kinesiske myndighetene har ikke offisielt rapportert om Covid-dødsfall siden 7. desember, da restriksjonene ble opphevet.

Likevel rapporteres det om enorme mørketall fra byens mange begravelsesbyrå og krematorier.

I Shanghai ba lokale utdanningsmyndigheter de fleste skoler om å holde nettbaserte undervisninger fra mandag, for å takle forverrede covid-infeksjoner over hele Kina.

Lav vaksineringsgrad særlig av eldre, som er mer skeptiske til vaksinen enn yngre kinesere, er et av de største bekymringene.

Den lave vaksineringsgraden av eldre bidrar også til at det er en lav vaksineringsgrad i Kina generelt.

- Kinas store risiko er å fjerne restriksjoner uten å ha en bredt vaksinert befolkning, sier James Crabtree, politisk analytiker ved International Institute for Strategic Studies Asia, til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer