Tirsdag snakket helseminister Bent Høie om risikoen for at Norge står overfor begynnelsen på den tredje smittebølgen. Helsedirektør Bjørn Guldvog advarer alle landets kommuner, også dem som ikke har hatt smittetilfeller.
- Det er en risiko for at vi får en tredje bølge i Norge nå, og vi ser at vi har hatt en økning i smittetrykk i andre deler av landet, og ikke først og fremst i Oslo det siste døgnet. Nå er det helt avgjørende at alle kommuner klarer å ta ned de utrbuddene som de har, og på den måten kan vi unngå at vi får en større nasjonal smitteoppblomstring, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:
- Men det er altså en viss risiko for at vi får en tredje bølge, så vi er egentlig veldig spente på hva som vil skje i løpet av de nærmeste dagene.
Flere utbrudd
Den siste uka har kommuner som Bodø, Moss, Tønsberg, Kristiansand og Oslo innført strenge smitteverntiltak som følge av brå smitteøkning. De nærmeste dagene vil man også se hvordan vinterferien har påvirket smittespredningen i Norge.
- Det betyr at vi må være veldig årvåkne alle steder i landet, og ikke tenke: «Fordi vi ikke har hatt smitte i vår kommune, så kommer vi ikke til å få det», sier Guldvog og fortsetter:
- Alle bør være veldig raske når man oppdager smitte. Kommunene må raskt iverksette testing og smittesporing, og kanskje i et litt større omfang enn man har gjort tidligere, slik at vi kan være sikre på at vi klarer å begrense utbruddene veldig tidlig.
Ukjent smittevei
Skjult smittespredning har vært et av de vanskeligste elementene knyttet til coronapandemien. Helsemyndighetene mener at en veldig stor andel smittes allerede før smittebæreren har utviklet symptomer på covid-19.
Man har heller ikke klart å finne ut av hvor mange som smittes på offentlige steder som i kollektivtrafikken eller på butikker. Disse faktorene kan føre til at man oppdager smittetilfeller uten at man kan peke ut hvem de sannsynligvis har blitt smittet av.
Guldvog trekker fram andelen smittetilfeller med ukjent smittevei som noe han vil følge ekstra nøye med på de neste dagene.
- Det viktigste for meg er å se hvor mange kommuner som får utbrudd, og hvor store de utbruddene blir. Det er også å se om det forekommer smittetilfeller med ukjent smittevei, noe som vil spille en vesentlig rolle, sier Guldvog og fortsetter:
- Jo mer ukjente smitteveier vi har, desto større er behovet for mer generelle tiltak, altså tiltak utover testing og smittesporing som begrenser folks bevegelsesfrihet i mye større grad. Alle er tjent med at vi ikke har for mange tilfeller med ukjent smittevei.
Nasjonale tiltak
Både Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet mener at man på nåværende tidspunkt må vente og se om det er nødvendig med nasjonale tiltak.
- Jeg vil understreke at vi følger med smittesituasjonen fra dag til dag, og at vi har løpende dialog med statsforvalterne og kommunene om dette, slik at vi kan gripe inn dersom vi mener at det er nødvendig med mer nasjonale tiltak, sier Guldvog.
Stoltenberg forteller hva hun mener at skal til for at de vil vurdere nye nasjonale smitteverntiltak.
- Det vurderes løpende, men akkurat nå vurderer vi dette sammen med Helsedirektoratet, så det vil dere få svar på. Men det handler først og fremst om å vurdere om de tiltakene som nylig har blitt iverksatt i Oslo, Viken og Kristiansand er tilstrekkelige, sier Stoltenberg til Dagbladet.