BUDSJETTTRØBBEL: Frp-representnt i finanskomiteen, Roy Steffensen, mener mange i Frp ikke vil være interessert i å gi KrF budsjettgjennomslag dersom de på sitt landsstyremøte i november bestemmer seg for å samarbeide med Ap i neste periode. Steffensen understreker at han heller ikke tror KrF går til det skrittet. Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
BUDSJETTTRØBBEL: Frp-representnt i finanskomiteen, Roy Steffensen, mener mange i Frp ikke vil være interessert i å gi KrF budsjettgjennomslag dersom de på sitt landsstyremøte i november bestemmer seg for å samarbeide med Ap i neste periode. Steffensen understreker at han heller ikke tror KrF går til det skrittet. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Advarer KrF mot å velge Jonas

Dersom KrFs landsstyre i november velger samarbeid med Ap, vil ikke Frp fortsette budsjettforhandlingene med partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Frp-representant i finanskomiteen, Roy Steffensen, til Dagbladet.

- Det vil være oppsiktsvekkende om KrF, mens de sitter i forhandlinger om statsbudsjettet med Høyre, Frp og Venstre, sier at de vil samarbeide med Ap. Da vil det nok bli stilt spørsmål fra flere hos oss om vi bør forhandle videre med dem.

Man tar ikke ut separasjon med noen og deretter planlegger boligkjøp med samme person når man vet at han eller hun neste høst flytter inn hos naboen, sier Steffensen til Dagbladet.

KrFs veivalg

1.november starter forhandlingene om statsbudsjettet for 2017 mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene. Noen dager senere, 4.- 5. november, holder KrF sitt landsstyremøte. Der har KrF-leder Knut Arild Hareide lovet å komme med en avklaring om partiets valg av samarbeidspartner for neste periode. Da Hareide deltok på Agendas framtidskonferanse i slutten av september, understreket overfor Dagbladet at KrF er et sentrumsparti som kan samarbeide både til høyre og til venstre, og at det å binde seg til borgerlig side, ville vært et linjeskifte.

I SARONS DAL: Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide i Sarons Dal i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I SARONS DAL: Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide i Sarons Dal i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Som Dagbladet tidligere har skrevet, kommer KrF trolig til å markere at de ikke vil samarbeide i regjering med SV eller Frp. Et slikt valg setter bom for Erna Solbergs førstevalg, et fortsatt firepartisamarbeid. Om KrFs landsstyre skulle gå til det skritt å peke på Jonas Gahr Støre som foretrukket statsministerkandidat, vil KrF spille seg ut av budsjettforhandlingene, mener Steffensen.

- Vi jobber for at de fire partiene som nå samarbeider, skal vinne valget i 2017. Hvis KrF i høst sier at de går til Ap, er det ikke noe poeng for oss å gi innrømmelser til dem. Hvorfor hjelpe KrF til å bli større hvis de velger Ap og går mot oss i neste periode, spør Steffensen retorisk.

Undergraver budsjettforhandlingene

- Mener du det vil være et brudd på samarbeidsavtalen dersom KrF sier hva de vil velge for neste stortingsperiode?

-Om det ikke er direkte brudd på samarbeidsavtalen, så gir det grunnlag for å drøfte samarbeidsavtalen på nytt. Hvis de går for Ap, vil det undergrave budsjettforhandlingene i høst. Da får Høyre, Frp og Venstre bli enige om budsjettet, sier Steffensen.

Han understreker samtidig at han ikke tror KrF velger å peke på Jonas Gahr Støre og Ap.

- Iså fall vil de gjøre seg uinteressante for oss og for media resten av denne perioden, så jeg tror det er urealistisk. Hvis de sier at de ikke vil delta i regjering med Frp, er det helt greit. Det er samme posisjon som i 2013, men vi har jo likevel en samarbeidsavtale, sier Steffensen.

- En slags trussel

IKKE LURT Å TRUE: Både KrFs nestleder og leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF) mener det er lite lurt av Frp å prøve å påvirke KrFs valg gjennom trusler. Foto:  Scanpix
IKKE LURT Å TRUE: Både KrFs nestleder og leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF) mener det er lite lurt av Frp å prøve å påvirke KrFs valg gjennom trusler. Foto:  Scanpix Vis mer

KrFs nestleder Dagrun Eriksen sier Steffensen ikke bør bli overrasket over at KrF har en prosess i partiet.

- Det har vært tydelig kommunisert at samarbeidsavtalen kun er en avtale for denne perioden, og at KrF har en prosess om samarbeid i neste periode. Det handler for oss om hvilke politiske gjennomslag vi får. Så tror jeg vi skal avvente hva som blir resultatet før vi spår om hvilke konsekvenser det skulle få, sier Eriksen.

- For å følge opp samlivsmetaforen, kan man heller ikke tvinge noen til samliv, det er nok lurere å gjøre seg attraktiv og minske avstand istedenfor å true, sier hun.

- Frp får selv avgjøre om de ønsker en budsjettløsning eller ikke. Vanligvis pleier jo regjeringspartier å arbeide positivt for å få til det. Det er interessant at man tror det er en god strategi å påvirke andre partier gjennom det som må antas å skulle framstå som en slags trussel. Jeg tar dette med stor ro, sier leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF).

- Har fått gjennomslag

Frp's parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier:

- Jeg kan ikke forholde meg til hva som kan skje, men kun til det faktum at vi snart skal begynne forhandlinger partiene imellom i finanskomiteen. Skjer det noe uforutsett, må dette håndteres da, sier Nesvik.

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten sier at forhandlingene skal basere seg på det framlagte budsjettet og på samarbeidsavtalen mellom de fire partiene. Han mener dette samarbeidet har gitt både KrF og Venstre mye politisk gjennomslag.