<strong>MANGLER RESPEKT:</strong> KrFU-leder Martine Tønnessen opplever at venstresiden ikke har fått større forståelse og respekt for verdisakene til KrF. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
MANGLER RESPEKT: KrFU-leder Martine Tønnessen opplever at venstresiden ikke har fått større forståelse og respekt for verdisakene til KrF. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

KrFs retningsvalg:

Advarer KrF mot rødgrønn abortholdning

- De nekter å prate om sorteringssamfunnet, sier KrFU-leder Martine Tønnessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Martine Tønnessen poengterer overfor Dagbladet at KrF-leder Knut Arild Hareide ved flere anledninger har understreket at venstresiden har fått større forståelse og respekt for verdisakene i KrF de seinere åra.

- Den oppfatningen deler ikke jeg. Det er mulig Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide har hatt god dialog, men jeg har ikke opplevd noen endring i forståelsen hos venstresiden, og i demonstrasjonene mandag er jo alle partiene på venstresiden representert, sier Tønnessen.

I et debattinnlegg i Dagbladet med tittelen «Hvem tror på at vi får gjennomslag i kampen mot sorteringssamfunnet med noen som arrangerer demonstrasjon for sortering?» argumenterer fem unge KrF-kvinner mot å gå i regjering med Jonas Gahr Støre og de rødgrønne.

Teksten er skrevet av KrFU-leder Martine Tønnessen, Marie Ljones Brekke, Stavanger KrF, Tove Welle Haugland, Kristiansand KrF, Thea Eikin, Grimstad KrFU og Hilde Alice Skåra, Egersund KrFU.

Livsrett for Downs

- Nå har vi sjansen til å gjøre noe med abortloven, til å fjerne sorteringsparagrafen, sier Tove Welle Haugland til Dagbladet.

- Dette er den viktigste politiske saken for KrF. Vi kan ikke la den muligheten gå fra oss. Demonstrasjonen i dag, der Arbeiderpartiet og Senterungdommen deltar, bekrefter nok en gang den manglende forståelsen venstresiden har for KrFs kjernesaker. Derfor advarer vi mot å gå i regjering med de rødgrønne, sier Haugland.

I Dagbladet-innlegget skriver hun og hennes fire partikolleger:

«Fire dager før KrF skal bestemme seg for hvem vi ønsker å søke regjeringssamarbeid med, arrangeres det demonstrasjoner i flere norske byer mot statsministerens ønske om å gi mennesker med Downs syndrom livsrett etter uke 12. Disse demonstrasjonene er satt opp for å forsvare abortloven, og kvinners rett til selvbestemmelse.»

- Tida er overmoden

KrF-kvinnene hevder at venstresiden benytter samme retorikk som i 2014.

- De nekter å prate om sorteringssamfunnet, men mener vi innskrenker kvinners rettigheter. Men vi har ikke foreslått å fjerne retten til selvbestemt abort; det er ikke det vi diskuterer.

- Vi mener derimot at tida er overmoden for å diskutere hvor grensen skal gå for hva teknologien skal muliggjøre. Dermed framstår disse demonstrasjonene som demonstrasjoner for sortering, skriver de unge KrF-kvinnene.

- Ap ferdig forhandlet

KrFU-leder Martine Tønnessen viser til at statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie er villige til å diskutere med KrF, for å se om det finnes noen justeringer som kan bidra til at vi tar et steg bort fra sorteringssamfunnet.

- Da Kjell Ingolf Ropstad gikk ut og spurte hva Erna Solberg og Jonas Gahr Støre tenker rundt denne debatten, var Ernas svar at dette var noe vi kunne forhandle om.

- Jonas avviste hele forslaget, og har således lukket døra helt til å forhandle om saken. Men Erna har sagt hun vil forhandle, er Jonas ferdig forhandlet, sier Martine Tønnessen.

Hareides fokus

I debattinnlegget henviser KrF-kvinnene til samfunnsdebattanten Marte Goksøyr og hennes uttalelse om at hun ikke forstår at det skal være et ønsket statlig prosjekt å utrydde ei hel gruppe mennesker.

- Knut Arild Hareide brukte all tiden han fikk i valgkampens siste partilederdebatt i 2017 til å sette søkelyset på nettopp spørsmålet om abortlovens paragraf 2c; paragrafen som åpner for abort på barn på bakgrunn av dets egenskaper, som for eksempel Downs syndrom. «Alle skal med» sier Arbeiderpartiet. Men gir abortloven 2C et signal til mennesker med Downs syndrom om at de også skal «med»? spør KrF-kvinnene.

<strong>GJENNOMSLAG:</strong> Sentralstyremedlem i KrF Tove Welle Haugland (t.v.) og KrFU-leder Martine Tønnessen mener partiet har fått store gjennomslag i Solberg-regjeringen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
GJENNOMSLAG: Sentralstyremedlem i KrF Tove Welle Haugland (t.v.) og KrFU-leder Martine Tønnessen mener partiet har fått store gjennomslag i Solberg-regjeringen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Uenig i retningsvalget

Tove Welle Haugland, sentralstyremedlem i KrF og KrFU-leder Martine Tønnessen har tidligere forklart hvorfor de vil ha KrF i regjering med Erna Solberg:

- Jeg er veldig uenig i Knut Arild Hareides konklusjon om hvilken retning KrF bør ta. Vi har fått store gjennomslag med Solberg-regjeringen i hver eneste budsjettforhandling siden 2013. Lista over gjennomslag er uendelig lang, sier Tove Welle Haugland (28), som har vært varaordfører for KrF i Kristiansand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer