Advarer: Kumøkk er ikke corona-medisin

Indiske leger med advarsel om «hellig» avføring.

NEI: Indiske leger advarer kraftig mot å tro at kumøkk gjør deg immun mot corona. Det gjør det ikke. Foto: Amit Dave / Reuters / NTB
NEI: Indiske leger advarer kraftig mot å tro at kumøkk gjør deg immun mot corona. Det gjør det ikke. Foto: Amit Dave / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien herjer fremdeles i India. Sykehus er overbelastet og det finnes verken nok leger, sykepleiere, senger eller oksygentanker.

Nesten 23 millioner indere er registrert smittede. Forskere frykter at antallet er langt høyere, siden mange ikke har tilgang på coronatester og smittesporing er vanskelig.

Offisielt er 250 000 personer døde etter å ha blitt smittet. Dette tallet er trolig også langt høyere, siden mange ikke får behandling.

Hellige kyr

Mange er nå desperate etter å finne en måte å holde viruset på avstand, og flere har nå vendt til religionen for å få svar. Ei lita gruppe troende i delstaten Gujarat vest i India har nå begynt å oppsøke fjøsene, siden kyr er hellige i hinduismen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kua er et symbol på livet og jorda, og hinduer har i århundrer hatt tro på kua - og kumøkkas - egenskaper.

MØ: En mann dekket i kumøkk klapper kyra i Gujarat. Foto: Amit Dave / Reuters / NTB
MØ: En mann dekket i kumøkk klapper kyra i Gujarat. Foto: Amit Dave / Reuters / NTB Vis mer

Denne gruppa i Gujarat har nå begynt å smøre seg inn med kumøkk og urin for både å sørge for at de ikke blir smittet av coronaviruset, og å bli friske igjen om man allerede er smittet.

- Helserisikoer

Det syns ikke legene er noen god idé.

- Det finnes ingen vitenskapelige beviser for at kumøkk eller urin fungerer for å øke immuniteten mot covid-19, det er utelukkende basert på tro, sier doktor JA Jayalal, som er leder i den indiske legeforeningen, til Reuters.

- Det er derimot helserisikoer involvert når man smører seg inn med, eller konsumerer, disse produktene. Andre sykdommer kan spres fra dyr til mennesker, sier Jayalal.

SKYLLER: En mann får vasket vekk kumøkka med melk. Foto: Amit Dave / Reuters / NTB
SKYLLER: En mann får vasket vekk kumøkka med melk. Foto: Amit Dave / Reuters / NTB Vis mer

- Avfallsstoffer

The Times of India skriver at man blant annet kan få mucormykose, som er en soppinfeksjon.

De fleste av dem som smører seg inn med møkka, lar den tørke på kroppen mens de klemmer kyrne og gjør yoga, før de vasker vekk rukene med melk.

- Kumøkk er ingenting annet enn avfallsstoffer, og kan aldri øke immuniteten mot covid-19 eller hindre at du blir smittet, sier doktor Mona Desai til The Times of India.

- Siden kumøkk inneholder mange typer sopp, som kan komme inn i kroppen din og gjøre deg syk, oppfordrer jeg folk til å være litt oppmerksomme, og ikke sette livene sine i fare, sier Desai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer