Advarer: - Må være veldig forsiktige

Storbritannias utenriksminister ber Vesten være svært forsiktige i fredssamtaler med Russland og Vladimir Putin. - Han handler ikke i god tro.

ADVARER: Storbritannias utenriksminister James Cleverly. Foto: AFP/NTB
ADVARER: Storbritannias utenriksminister James Cleverly. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må være veldig, veldig forsiktige hvis fredssamtalene, og jeg bruker ordet «fred» i hermetegn, startes av Vladimir Putin, sier Storbritannias utenriksminister James Cleverly til The Telegraph.

Han frykter Russland kan bruke fredssamtaler og en eventuell våpenhvile som et røykteppe for å ruste opp militæret og fylle opp ammunisjonslagrene.

- Vi må passe oss for at en pause kan bli brukt av Russland for å sørge for at den neste fasen av krigen blir mer effektiv enn den nåværende, sier Cleverly.

KRITISERES: - Putin handler ikke i god tro, sier Storbritannias utenriksminister James Cleverly. Foto: AP/NTB
KRITISERES: - Putin handler ikke i god tro, sier Storbritannias utenriksminister James Cleverly. Foto: AP/NTB Vis mer

Biden: - Klar til å snakke med Putin

Uttalelsene kommer i lys av at flere verdensledere har åpnet for fredssamtaler med Putin, deriblant USAs president Joe Biden. Men bare dersom den russiske presidenten viser interesse for å avslutte krigen i Ukraina.

- Jeg er klar til å snakke med Putin hvis han faktisk er interessert i å finne en måte å få slutt på krigen på. Han har ikke gjort det ennå, sa Biden fredag.

Kreml uttalte samme dag at de også er åpne for fredssamtaler, men at de overhodet ikke kan gå med på USAs betingelser.

- Hva sa president Biden egentlig? Han sa at forhandlinger bare vil skje dersom Putin forlater Ukraina, sa Putins talsperson Dmitrij Peskov og la til at den «spesielle militæroperasjonen» fortsetter som før.

SKREKKFORHOLD: Skyttergravene ved fronten er fulle av vann og søle. Det kan få alvorlige konsekvenser, forteller militærekspert John Spencer. Video: Twitter, Telegram, Dagbladet, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Handler ikke i god tro

Cleverly mener det er vanskelig å si om vi kommer til å se noen fredssamtaler i nær framtid.

- For øyeblikket er følelsen jeg plukker opp her i Nato at Vladimir Putin ikke handler i god tro, sier Cleverly i forbindelse med Nato-møtene denne uka.

Han mener at dersom fredssamtalene finner sted må Vesten finne en resolutt og bærekraftig løsning på konflikten, men antyder at det vil være utfordrende.

Utenriksministeren peker på at det vil være vanskelig å stole på den russiske presidenten og bruker blant annet på anneksjonen av Krim i 2014 og krigen i Georgia 2008 som eksempler.

- Georgia, Krim og Øst-Ukraina skulle være engangshendelser, skulle de ikke? Men det vi faktisk så var at de alle bygget opp mot denne siste bølgen av aggresjon, sier Cleverly.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer