Ekstremvarme

Advarer: - Mer ustabilt

Hetebølgen fører med seg uvanlige høye temperaturer flere steder i Europa. Det er mer ekstremvær i vente, ifølge klimaforskere.

SPANIA: Forventet makstemperaturer tirsdag 12.07.22, for den iberiske halvøya og øygruppen «Balearene». Foto: AEMET.
SPANIA: Forventet makstemperaturer tirsdag 12.07.22, for den iberiske halvøya og øygruppen «Balearene». Foto: AEMET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er hetebølge flere steder i Sør-Europa, og i Storbritannia advarer meteorologer mot «sjelden ekstremvarme» førstkommende helg. Britene blir anbefalt å holde seg innendørs, om mulig.

Professor Jana Sillmann, fra Cicero - Senter for klimaforskning, advarer om at høyere temperaturer og ekstremvær, vil utfordre livene våre framover.

- Folk kan dø av ekstremvær, for eksempel eldre mennesker som kan dø av ekstrem overoppheting. Vi kan forberede oss på varmere hetebølger og ekstremvær, med advarsler og mer informasjon.

Sillmann sier at vi lærer av tidligere varmebølger, men:

- Det vil bli mer utfordrende når hendelsene blir varmere, hyppigere og mer ekstreme.

Hun bekrefter at klimaendringene kan påvirke den globale matproduksjonen:

- I områder hvor de dyrker hvete eller soya, har vi sett parallelle tørker samtidig, og det kan komme mer av det i framtida. Hyppigere og lengre tørke, og varmere og lenger hetebølger.

- Mer ustabilt vær

Klimaforsker og biolog, Dag Olav Hessen ved Universitetet i Oslo, sier at med gradvise klimaendringer, er mer ekstremvær i vente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer