Ekstremvarme

Advarer: - Mer ustabilt

Hetebølgen fører med seg uvanlige høye temperaturer flere steder i Europa. Det er mer ekstremvær i vente, ifølge klimaforskere.

SPANIA: Forventet makstemperaturer tirsdag 12.07.22, for den iberiske halvøya og øygruppen «Balearene». Foto: AEMET.
SPANIA: Forventet makstemperaturer tirsdag 12.07.22, for den iberiske halvøya og øygruppen «Balearene». Foto: AEMET. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er hetebølge flere steder i Sør-Europa, og i Storbritannia advarer meteorologer mot «sjelden ekstremvarme» førstkommende helg. Britene blir anbefalt å holde seg innendørs, om mulig.

Professor Jana Sillmann, fra Cicero - Senter for klimaforskning, advarer om at høyere temperaturer og ekstremvær, vil utfordre livene våre framover.

- Folk kan dø av ekstremvær, for eksempel eldre mennesker som kan dø av ekstrem overoppheting. Vi kan forberede oss på varmere hetebølger og ekstremvær, med advarsler og mer informasjon.

Sillmann sier at vi lærer av tidligere varmebølger, men:

- Det vil bli mer utfordrende når hendelsene blir varmere, hyppigere og mer ekstreme.

Hun bekrefter at klimaendringene kan påvirke den globale matproduksjonen:

- I områder hvor de dyrker hvete eller soya, har vi sett parallelle tørker samtidig, og det kan komme mer av det i framtida. Hyppigere og lengre tørke, og varmere og lenger hetebølger.

KRAFTIG VIND: Kl. 12 lørdag ettermiddag ble det meldt om røyk i et turområde i Nissedal, Telemark. Video: Twitter @SkogbrannHeli / Snapchat. Vis mer

- Mer ustabilt vær

Klimaforsker og biolog, Dag Olav Hessen ved Universitetet i Oslo, sier at med gradvise klimaendringer, er mer ekstremvær i vente.

Den langsomme økningen, 1-1,5 grader, er gjennomsnittlig for jordkloden og det vil føre til mer utslipp av CO₂, metan- og lystgass. Disse gradvise klimaendringene vil gi mer ustabilt vær, mer vannfordamping, som gir mer og hyppigere stormer, påpeker Hessen.

ADVARER: Gradvise klimaendringer vil gi mer ustabilt vær, hvor i ekstremtilfellene kan være fatale, sier Dag Olav Hessen. Foto: Universitetet i Oslo.
ADVARER: Gradvise klimaendringer vil gi mer ustabilt vær, hvor i ekstremtilfellene kan være fatale, sier Dag Olav Hessen. Foto: Universitetet i Oslo. Vis mer

- Den siste IPCC-rapporten (FNs klimapanel), som kom ut i august 2021, slo fast at ekstremepisodene kan knyttes tettere til klima. Konsekvensene kan bli, i de mest ekstreme tilfellene, akutt varmedød.

Uutholdelig varme og at det blir mindre attraktivt for reiseglade nordmenn å feriere i Spania med 40 grader på gradestokken, er én ting.

Klimaforskeren advarer om at de største globale helseutfordringene vil være klimarelaterte.

- Klima blir regnet som en av de største sikkerhetspolitiske utfordringene. Det er mange konsekvenser du ikke nødvendigvis tenker på i utgangspunktet, sier Hessen.

Massive skogbranner

Klimaforskeren sier at med ekstrem varme kommer tørke, som gjør at matproduksjonen synker.

- Dette kommer i tillegg til matforsyningsutfordringene i Ukraina.

Ekstremvarme og tørke byr også på andre utfordringer, nemlig økning i skogbranner.

- Vi har sett massive skogbranner i Sibir, Australia og California, som er resultat av økt tørke og varme. Det blir en mer uforutsigbar og ustabil planet for mennesker, dyr og planter, sier Hessen.

Ekstremrekorder

I Vesten og på den nordlige halvkule har vi infrastruktur til å holde oss inne under varmere temperaturer, men paradoksalt bruker vi også mer strøm, ifølge forskeren.

- Vi får økt strømforbruk fordi vi bruker mer energi på avkjøling, og varer ekstremvarme og tørke over tid, vil det gå utover landbruksproduksjonen, sier han.

Hessen melder også om ekstremrekorder på Svalbard, hvor permafrosten smelter.

- Med dette er det to hovedproblem. Det ene er at veier og infrastruktur blir ustabile og kan få massive skader, men det mest alvorlige er at permafrosten holder på enorme mengder karbon.

Det karbonet kan ende opp som CO₂ i atmosfæren, som kan forsterke den oppvarmingen vi allerede ser, fortsetter Hessen.

Norge kan rammes

Ifølge Hessen er Norge et klimarobust land og vil ikke nødvendigvis bli direkte påvirket av klimaendringene.

- Alt kan ikke relateres til klima, men vi har allerede sett tørke og flom. Vi vil også få mer ustabilt vær i Norge. Foreløpig er de direkte utfordringene håndterbare.

På lang sikt kan vi få ubeboelige områder i verden på grunn av tørke og flom, og med det oppleve flyktningstrømmer, ifølge Hessen.

- De største problemene vi kan få nå er indirekte effekter. Som at den globale matproduksjonen synker, tilgang på matkorn, og import av soya og fôr til laks og andre husdyr, kan gi utfordringer, avslutter han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer