Omikron BA. 5:

Advarer: - Mest smittsomme hittil

En ny omikron-variant, kalt BA. 5, brer om seg i Europa. - Bekymringsfullt, mener professor.

KLAR BESKJED: Eric Topol, professor i molekylær medisin og leder forskningsinstitusjonen Scripps Research Translational Institute, mener BA. 5 er en skremmende, ny variant av viruset. Foto: NTB/Kirsty O'Connor/Pa Photos
KLAR BESKJED: Eric Topol, professor i molekylær medisin og leder forskningsinstitusjonen Scripps Research Translational Institute, mener BA. 5 er en skremmende, ny variant av viruset. Foto: NTB/Kirsty O'Connor/Pa Photos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten to og et halvt år siden pandemien begynte, brer coronasmitten om seg i Europa igjen. Denne gangen er det særlig den nye varianten, kalt BA. 5, som fører til at smittetrykket nok en gang øker.

Den nye omikron-varianten er flinkere til å lure deler av immunforsvaret vårt, og er en etterkommer av BA. 2, som ga vinterbølgen. Begge er i hovedgruppen kalt omikron.

WHO med klar beskjed

Som Dagbladet tidligere har omtalt, er smittetrykket stort i flere europeiske feriedestinasjoner. Særlig i Hellas, Spania, Frankrike og Tyskland har antall smittetilfeller av BA. 4 og BA. 5 økt de siste ukene.

I flere land advares turister om økt smittespredning, som potensielt kan hemme reiseplanene - og helsemyndigheter i enkelte land, deriblant Kypros, går nå til det skrittet å anbefale bruk av munnbind igjen.

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, advarte nylig om pandemien «ikke er i nærheten av å være over».

- Mens viruset presser oss, må vi presse tilbake, sa WHO-sjefen.

ADVARTE: Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at coronapandemien ennå ikke er over. Her er han i Brussel i februar. Foto: Johanna Geron / AP / NTB
ADVARTE: Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at coronapandemien ennå ikke er over. Her er han i Brussel i februar. Foto: Johanna Geron / AP / NTB Vis mer

Han uttrykte bekymring for at økende smittespredning igjen vil legge press på helsevesenet og helsearbeidere. Tedros ba regjeringene iverksette tiltak som har vist seg å virke før, som munnbindpåbud og bedre ventilasjon.

- Nye virusbølger viser igjen at covid-19 ikke er i nærheten av å være over, sa han.

- Bekymringsfullt

Eric Topol, professor i molekylær medisin og leder forskningsinstitusjonen Scripps Research Translational Institute, skriver i et nyhetsbrev at BA. 5 er «den mest smittsomme varianten av viruset vi har sett hittil».

I nyhetsbrevet, omtalt av CNN, heter det at «den nye varianten tar immunflukt, som allerede omfattende, til neste nivå, og, som en følge av det, har bedre smitteevne» enn andre varianter av omikron.

Selv om varianten ikke ser ut til å gi mer alvorlig sykdom, tror professoren at BA. 5 vil føre til en økning i sykehusinnleggelser.

- Et positivt aspekt er at varianten ikke ser ut til å føre med seg antallet innleggelser på intensivavdelinger og død som tidligere varianter, men det er definitivt bekymringsfullt likevel, sa han i et intervju med CNN tidligere i uka.

For Europa som helhet, har smittetallene vært stigende i en måned i strekk, skriver Verdens helseorganisasjon i sin nyeste ukesrapport. I uke 26 ble det registrert 2,4 millioner nye tilfeller - en økning på 15 prosent fra uken før, ifølge NTB. Samtidig meldes det om færre coronarelaterte dødsfall.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) har tidligere sagt til NTB at han tviler på at sommerbølgen blir like ille som vinterbølgen.

- Sykehusinnleggelsene ser ut til å være færre og kortere, og de fører sjeldnere til innleggelse på intensivavdeling, sa han, og advarte samtidig mot å legge for mye vekt på smittetallene.

CORONA: Stabssjef ved smitteavdelingen i FHI Preben Aavitsland sier at BA.5 er mer smittsom, men at vi ikke trenger å være urolige. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Ny variant

BA. 5 er imidlertid ikke den eneste varianten som brer om seg. En ny omikronvariant som sprer seg raskt i India nå har fått forskningsmiljøer til å følge nøye med, melder The Guardian.

BA.2.75-varianten, også kalt «Centaurus», sprer seg ifølge avisa tilsynelatende raskere enn BA.5-varianten som nå dominerer i Norge.

Varianten er påvist i ti land, deriblant Storbritannia, USA, Tyskland og Canada.

Det europeiske senter for forebygging av og kontroll med sykdommer erklærte 7. juli «Centaurus» som en variant under overvåking. Også WHO overvåker varianten.

Samtidig som at varianten vokser raskt i India, understrekes det at India ikke har mye av den nå dominerende BA.5-varianten. Det er dermed uklart hvordan den eventuelt vil konkurrere med varianten om den skulle spre seg i Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer