Advarer mot å bruke oljefondet til «politiske formål»

Sentralbanksjefen enig med Siv Jensen. Vil kun bruke oljefondet til å tjene mer penger til statskassa. Nå har vi 5000 milliarder.

HOLDER ÅRSTALE I KVELD: Sentralbanksjef Øystein Olsen, her fotografert på kontoret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
HOLDER ÅRSTALE I KVELD: Sentralbanksjef Øystein Olsen, her fotografert på kontoret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sentralbanksjef Øystein Olsen holder sin årlige tale om de økonomiske perspektivene for utvalgte gjester på Grand Hotel i Oslo i kveld. I årets tale sier han seg enig med finansminister og Frp-leder Siv Jensen: Statens pensjonsfond utland  - oljefondet - må ikke brukes til andre politiske formål enn å skaffe Norge enda mer penger. Nå har Norge 5000 milliarder kroner på bok - hver nordmann «har» dermed én million kroner hver.

Se talen på Norges Banks nett-tv her eller les den i sin helhet her.

- Vil undergrave rollen - Strategirådet for Statens pensjonsfond utland la nylig fram sitt forslag til hvordan arbeidet med ansvarlige investeringer kan styrkes. Det pekes på behovet for å klargjøre mål, roller og ansvar. Rådet understreker at målsettingen for fondet er å maksimere avkastningen. Hvis fondet blir oppfattet som et instrument for å nå andre politiske mål, vil det undergrave fondets rolle som investor. Dette er det verdt å lytte til, sier Øystein Olsen.

- Det må ikke herske tvil om hvilke mål som gjelder for forvaltningen for fondet, sier Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer