Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot å bruke oljefondet til «politiske formål»

Sentralbanksjefen enig med Siv Jensen. Vil kun bruke oljefondet til å tjene mer penger til statskassa. Nå har vi 5000 milliarder.

HOLDER ÅRSTALE I KVELD: Sentralbanksjef Øystein Olsen, her fotografert på kontoret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
HOLDER ÅRSTALE I KVELD: Sentralbanksjef Øystein Olsen, her fotografert på kontoret. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sentralbanksjef Øystein Olsen holder sin årlige tale om de økonomiske perspektivene for utvalgte gjester på Grand Hotel i Oslo i kveld. I årets tale sier han seg enig med finansminister og Frp-leder Siv Jensen: Statens pensjonsfond utland  - oljefondet - må ikke brukes til andre politiske formål enn å skaffe Norge enda mer penger. Nå har Norge 5000 milliarder kroner på bok - hver nordmann «har» dermed én million kroner hver.

Se talen på Norges Banks nett-tv her eller les den i sin helhet her.

- Vil undergrave rollen - Strategirådet for Statens pensjonsfond utland la nylig fram sitt forslag til hvordan arbeidet med ansvarlige investeringer kan styrkes. Det pekes på behovet for å klargjøre mål, roller og ansvar. Rådet understreker at målsettingen for fondet er å maksimere avkastningen. Hvis fondet blir oppfattet som et instrument for å nå andre politiske mål, vil det undergrave fondets rolle som investor. Dette er det verdt å lytte til, sier Øystein Olsen.

- Det må ikke herske tvil om hvilke mål som gjelder for forvaltningen for fondet, sier Olsen.

Siv Jensen sa til Dagbladet 25. januar at oljefondet har ett formål: Å tjene penger.

- Oljefondet kan ikke ha ambisjon om å gjøre noe annet, sa Jensen, som mener det er feil å bruke oljefondet for nå må mål innen klima-, miljø-, bistands-  og utenrikspolitikk.

Vil ha fondet ut av kull Men det blir etikkdebatt om oljefondet i Stortinget denne våren. Arbeiderpartiet har fremmet forslag om å trekke fondet ut av den  miljøfiendtlige kullbransjen, og får støtte fra en samlet opposisjon.

Siv Jensen er lite begeistret for idéen, og får nå tilsynelatende støtte fra sentralbanksjefen. Men han sier også i talen at Norges Bank integrerer hensynet til selskapsstyring, miljø og samfunnsmessige forhold i selve investeringsprosessen.

- I noen tilfeller har dette ført til at banken har solgt eller latt være å kjøpe verdipapirer. Siden 2012 har oljefondet blant annet solgt seg ut av enkeltselskaper innenfor palmeoljeproduksjon og gruvedrift, sier Olsen.

Seks dager etter uttalelsene til Dagbladet, kastet Siv Jensen to israelske selskaper ut av oljefondet kaster to israelske selskaper ut av oljefondet. Frp-lederen mener selskapene bryter folkeretten ved å bygge bosettinger i Øst-Jerusalem.

- Lenge til «normal» rente I talen advarer sentralbanksjefen mot lav produksjonsvekst, lave renter og høye lønninger i Norge. Han sier det likevel er lenge til vi får «normal» rente her i landet.

- Med de langsiktige rentene vi nå ser ute, vil det trolig ta flere år før renten her hjemme kommer opp mot det vi tidligere anså som et normalt nivå, sier Olsen.

Han sier at man ikke kan regne med at den sterke veksten i nasjonalinntekten som vi har opplevd de siste årene vil fortsette.

Drar til Sotsji I kveld samler årstalen og årsmiddagen hele eliten innen politikk og finans. Statsministeren har pleid å være til stede hvert år, men statsminister Erna Solberg har i år valgt å reise til OL i Sotsji i stedet.

Hele Norges coronakart