ADVARER: De siste årene har det blitt vanlig å henge et teppe ned foran åpningen på barnevognen. Eksperter går nå ut og advarer mot trenden. De mener det er uheldig fordi det stenger for luft, og at det kan gi økt fare for krybbedød.
FOTO: STEIN J. BJØRGE
ADVARER: De siste årene har det blitt vanlig å henge et teppe ned foran åpningen på barnevognen. Eksperter går nå ut og advarer mot trenden. De mener det er uheldig fordi det stenger for luft, og at det kan gi økt fare for krybbedød. FOTO: STEIN J. BJØRGEVis mer

Advarer mot å dekke til barnevogner

 – Det kan føre til at babyen ikke får nok luft, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En professor i rettsmedisin ved Universitetet i Oslo advarer mot å dekke til barnevogner.

- Overoppheting er en av de største risikofaktorene for krybbedød. Ved å legge noe tett over vognen kan barnet utvikle det som kalles hypertermi, det vil si forhøyet kroppstemperatur, sier professor Torleiv Ole Rognum til Aftenposten.

Krybbedød forårsaket av lite luft i barnevogn skjer sjeldent, opplyser han. Han mener likevel det er nødvendig å minne om det, for det er ikke alle som er bevisste på det.

Solveig Ude, helsesøster ved Alna Helsestasjon i Oslo, mener helsestasjonene ikke er flinke nok til å opplyse foreldre om faren ved å henge tepper foran vognåpningen.

- Kanskje vi burde sette opp noen plakater rundt om på landets helsestasjoner om dette. Det handler om ubetenksomhet fra foreldres side, tror jeg. Man er så opptatt av at de ikke skal få sollys inn, vil stenge for lyder. Men det må jo komme luft inn, sier hun.

(NTB)