MISLIKER: KrF-veteranen Nils-Petter Enstad i Agder misliker kritikken i de kristne miljøene etter at stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold viet et homofilt par.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
MISLIKER: KrF-veteranen Nils-Petter Enstad i Agder misliker kritikken i de kristne miljøene etter at stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold viet et homofilt par. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Sentralstyremøte i KrF i dag:

Advarer mot å fjerne Bekkevold

Nils-Petter Enstad, tidligere informasjonssjef i KrF, ber partiet besinne seg.

KrF-veteranen er tilknyttet Frelsesarmeen og støtter ikke homofilt ekteskap.

- Men jeg ser ingen grunn til at Geir Jørgen Bekkevold skal parkeres på grunn av vielsen, som jeg anser som en upolitisk prestelig vennetjeneste. Han bør fortsette som familiepolitisk talsperson for KrF. Bekkevold har vist stort engasjement og har gjort en flott jobb på dette viktige saksområdet, sier Nils-Petter Enstad.

VIET: Geir Jørgen Bekkevold (KrF) kritiseres av partikolleger for at han viet partiets kommunikasjonssjef og hennes kvinnelige partner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIET: Geir Jørgen Bekkevold (KrF) kritiseres av partikolleger for at han viet partiets kommunikasjonssjef og hennes kvinnelige partner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Sentralstyremøte

I dag skal sentralstyret i KrF diskutere situasjonen som har oppstått etter at deres familiepolitiske talsperson på Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold, viet KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset og hennes partner.

Sentralstyret har ikke myndighet til å bestemme verken hvilke stortingskomiteer eller verv KrFs stortingsrepresentanter får, det avgjør stortingsgruppa selv. Men sentralstyret kan oppfordre partiledelsen til å gjøre endringer.

Tirsdag ba David Pletten Aasgard, leder i Hordaland KrFU, sin KrF-leder Knut Arild Hareide om å bruke makt for å frata Bekkevold vervet.

Laila Eliassen, fylkesleder i Vestfold KrF, har også gitt uttrykk for at Bekkevold bør ut av rollen som familiepolitisk talsperson.

Rogaland KrFU er enig med sine partikolleger i Hordaland KrFU i kritikken av vielsen, men ikke i spørsmålet om å kaste Bekkevold, opplyser fylkesleder Jonas Andersen Sayed.

- Jeg skjønner godt frustrasjonen i Hordaland. Det Bekkevold gjorde var uklokt, og han burde skjønt at det ville bli reaksjoner. Når det er sagt har vi ikke tatt stilling til spørsmålet om å vrake Bekkevold som familietalsperson. Det tenker jeg først og fremst får være opp til stortingsgruppen å bestemme, sier Jonas Andersen Sayed, leder i Rogaland KrFU.

Hvor er politikken?

Nils-Petter Enstad mener det vil være feil av Hareide å følge disse rådene. KrF-veteranen er tidligere informasjonssjef og studiesjef i Kristelig Folkeparti. Han er engasjert i Frelsesarmeen og fortsatt aktivt medlem i KrF.

- Jeg har problemer med å se det politiske aspektet i at KrFs familiepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold vier partiets kommunikasjonssjef og hennes partner. At Mona Høvset har kvinnelig samboer har vært kjent lenge i partiet, sier Enstad.

Folks privatliv

Han mener det slett ikke var unaturlig å be Geir Jørgen Bekkevold om å foreta vielsen.

- Fordi han er prest og fordi paret kjenner ham. Mange synes det er hyggelig at de har et personlig forhold til den som foretar livsriter, enten det dreier seg om bryllup, dåp eller begravelse.

- Her gjøres dette til en symbolsak. Nå snakkes det med store bokstaver om KrFs partiprogram, men folks privatliv må få lov til å bli folks privatliv. Jeg synes Hans Fredrik Grøvans kritikk av Bekkevolds handling var overspilt og unødvendig hard, sier Nils-Petter Enstad.

Vil gratulere

Han misliker de mange reaksjonene som er kommet fra kristne miljøer etter vielsen.

- Jeg synes det er sårt at folk uttrykker så sterke meninger om en stor dag i menneskers liv. Personlig mener jeg at ekteskap skal være mellom mann og kvinne.

- Jeg har bakgrunn fra Frelsesarmeen, som også kritiseres for sitt syn på homofili. Men jeg mener vi må skille mellom mennesket og situasjonen det er i. Jeg har kjent Mona i mange år og kommer til å gratulere henne når vi møtes, sier Enstad.

Følge statskirken?

Kjell Magne Bondeviks barnebarn, Simen Bondevik, uttalte som leder i Akershus KrFU i Dagbladet at KrF burde ha samme holdning til homofili som Den norske kirke. Det synet deler ikke Nils-Petter Enstad.

- Jeg ser ingen grunn til at KrF skal legge sin politikk opp mot hva som er gangbart for Den norske kirke. Husk at vi har mange medlemmer som kommer fra andre trossamfunn.

- Felles for oss er at vi har noen verdier i bunn, som vi tror på, som går på det kristne menneskesyn og forvalteransvaret for skaperverket. Teologien må slutte ved det punktet, for der begynner politikken, sier Nils-Petter Enstad.