Advarer mot å fly etter coronasmitte

Fredag la regjeringen fram et oppdatert kart over «grønne» land man kan reise til uten å bli pålagt karantene ved retur til Norge. Men skal man ut og fly i disse «coronatider», bør det være under én forutsetning.

MUNNBIND: SAS-passasjerer med munnbind, noe Norwegian også har pålagt sine passasjerer over seks år å ha på seg. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
MUNNBIND: SAS-passasjerer med munnbind, noe Norwegian også har pålagt sine passasjerer over seks år å ha på seg. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Man vet lite om de eksakte skadene coronaviruset påfører kroppen, men en rekke undersøkelser tyder på at flere smittede får vedvarende lungeproblemer.

- Varige lungeskader etter coronavirussykdom har vært godt kjent over en viss tid nå, og det er derfor viktig at langtidsskader og seinskader følges opp over år, uttalte tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, til Dagbladet i forrige måned.

Nå som nordmenn i større grad enn tidligere kan reise til utlandet, oppfordrer den nordiske assistanseorganisasjonen SOS International tidligere smittede til å overveie å få en medisinsk forhåndsvurdering.

- Siden det fremdeles er uklart om sykdommen gir seinskader, mener vi det er tryggest å gjennomgå en flymedisinsk vurdering dersom du har vært smittet av covid-19, sier Karin Tranberg, divisjonsdirektør i organisasjonen, i en pressemelding.

Dersom man har problemer med luftveiene og lungene, kan nemlig en flyreise forverre tilstanden.

- Lufta i et fly inneholder mindre oksygen enn den på bakken. Det merkes ikke hvis man har normal lungefunksjon, men reduseres den, kan det oppstå problemer når oksygenmengden i blodet synker, utdyper Ola Magnevall, skadesjef i SOS International, overfor Sveriges Radio.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.