Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot å fly etter coronasmitte

Fredag la regjeringen fram et oppdatert kart over «grønne» land man kan reise til uten å bli pålagt karantene ved retur til Norge. Men skal man ut og fly i disse «coronatider», bør det være under én forutsetning.

MUNNBIND: SAS-passasjerer med munnbind, noe Norwegian også har pålagt sine passasjerer over seks år å ha på seg. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
MUNNBIND: SAS-passasjerer med munnbind, noe Norwegian også har pålagt sine passasjerer over seks år å ha på seg. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Man vet lite om de eksakte skadene coronaviruset påfører kroppen, men en rekke undersøkelser tyder på at flere smittede får vedvarende lungeproblemer.

- Varige lungeskader etter coronavirussykdom har vært godt kjent over en viss tid nå, og det er derfor viktig at langtidsskader og seinskader følges opp over år, uttalte tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, til Dagbladet i forrige måned.

Nå som nordmenn i større grad enn tidligere kan reise til utlandet, oppfordrer den nordiske assistanseorganisasjonen SOS International tidligere smittede til å overveie å få en medisinsk forhåndsvurdering.

NYE REISERÅD: Her er landene du kan reise til. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Siden det fremdeles er uklart om sykdommen gir seinskader, mener vi det er tryggest å gjennomgå en flymedisinsk vurdering dersom du har vært smittet av covid-19, sier Karin Tranberg, divisjonsdirektør i organisasjonen, i en pressemelding.

Dersom man har problemer med luftveiene og lungene, kan nemlig en flyreise forverre tilstanden.

- Lufta i et fly inneholder mindre oksygen enn den på bakken. Det merkes ikke hvis man har normal lungefunksjon, men reduseres den, kan det oppstå problemer når oksygenmengden i blodet synker, utdyper Ola Magnevall, skadesjef i SOS International, overfor Sveriges Radio.

En medisinsk forhåndsvurdering vil også gi den enkelte en oversikt over hva reiseforsikringen dekker ved sykdom på ferie.

Fredag la Folkehelseinstituttet (FHI) fram sin liste over «røde» og «grønne» land. Kartet, som er utarbeidet av instituttet, bestemmer hvilke land som fra 15. juli unntas fra Utenriksdepartementets (UD) reiseråd, som på tidspunktet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

Les om landene regjeringen nå åpner for å reise til uten å bli pålagt karantene ved retur til Norge her, og les om restriksjonene som kan møte deg som ferierende i en rekke av dem her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!