Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot å gi Hamas visum

- Vil bli oppfattet som en politisk gest overfor Hamas, sier israels ambassadør i Norge foran Støres besøk i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hvis Norge utsteder et nasjonalt visum til Hamas-representantene som en følge av at de ikke fikk Schengenvisum, vil Israel se på det som et proaktivt steg fra Norges side. Selv om det ikke er ment slik, vil dette uheldigvis oppleves som en politisk gest overfor Hamas, sier ambassadør Miryam Shomrat i en skriftlig uttalelse til Dagbladet.


I diplomatiet er dette harde ord og rammer ekstra siden de kommer bare dager før Jonas Gahr Støre reiser på offisielt besøk til Israel.

Saken åpner for kraftige diplomatiske reaksjoner fra Israel. Visumsaken blir etter alt å dømme et tema under besøket, tirsdag og onsdag neste uke. Den nye israelske regjeringen ledet av Ehud Olmert ble innsatt i går.

Støre er allerede under press fra USA for ikke å ta imot Hamas-representanter på noe nivå. Spørsmålet om de skal få visum til Norge eller ei, er dermed blitt en het storpolitisk sak for regjeringen.

Vil isolere Hamas

Israels ambassadør mener Norge vil svekke det internasjonale presset mot Hamas hvis regjeringen gir nasjonalt visum til delegasjonen.

-  Min bekymring er at en slik gest vil bli sett på av Hamas som en legitimering av deres organisasjon, en organisasjon som er på EUs terrorliste. Det kan fungere som et incentiv til ikke å ta hensyn til det internasjonale presset om å akseptere Israels rett til å eksistere, til å ta avstand fra terror, og å anerkjenne allerede inngåtte avtaler, inkludert veikartet for fred, sier Shomrat.

Israel og USA kjemper med nebb og klør for å opprettholde total internasjonal isolasjon av Hamas-regjeringen. Den norske regjeringen ønsker en mykere linje og arbeider for å få andre land med seg.

ADVARES AV ISRAEL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordres på det sterkeste mot å gi Hamas-representanter visum til Norge. Foto: DAGBLADET
ADVARES AV ISRAEL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordres på det sterkeste mot å gi Hamas-representanter visum til Norge. Foto: DAGBLADET Vis mer

Derfor følges regjeringens Midtøsten-politikk med falkeblikk i Tel Aviv og Washington. Etter det Dagbladet erfarer, er USA svært opptatt av regjeringens posisjoner fordi Norge i spørsmål om Palestina, ses på som en aktør med innflytelse internasjonalt.

Besøket ut i det blå

Det er Frankrikes nei til å gi Hamas parlamentariske leder Salah Mohammed al-Bardawil visum til Schengen-området som har utløst knipen for Støre. Norge er i Schengen. Muligheten Norge nå har er å gi et nasjonalt visum. Det vil kreve politisk behandling i regjeringen.

Visumsøknadene fra Salah Mohammed al-Bardawil og Hamas-parlamentarikeren Yayha al-Abadsa ble i går levert ved UNDP-kontoret i Gaza, som representerer Norge. Derfra vil de bli sendt med kurer til ambassaden i Tel Aviv og videre til UDI i Norge.

Etter planen skulle de to komme til Norge 15. mai. Dette er nå helt urealistisk, får Dagbladet opplyst. Granskningen av de to som har søkt og de politiske overveielsene vil ta mye lengre tid enn som så.

En politisk sak

Regjeringen og regjeringspartiene SV og Ap har gått høyt ut med ønsket om å møte Hamas-politikerne. Fra regjeringens er det snakk om et møte på embetsnivå i UD.

Dette har høstet protester fra USA og Israel, men ros blant Palestina-opprørerne i Ap og SV.

Advarer mot å gi Hamas visum

Det som lå til grunn for regjeringens linje, var at Hamas-folkene kunne komme til Norge på ordinær måte. Delegasjonen er ikke invitert av av Palestinakomiteen.

I første omgang vil søknadene bli behandlet av Utlendingsdirektoratet. Hamas-folkenes bakgrunn vil bli svært nøye kontrollert for å blant annet sikre at de ikke har deltatt i voldelige aksjoner mot Israel.

-  Vi har hele tida uttrykt ønske om å møte representantene fra Hamas, men forutsetningen for velviljen er at de er her, sier leder i utenrikskomiteen, Olav Akselsen (Ap).

Både han og de andre i regjeringsfraksjonen sier nå de avventer behandlingen av visumsøknadene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling