FN-ekspert:

Advarer mot å isolere Nord-Korea

Verdenssamfunnets isolering av Nord-Korea bidrar til å forverre menneskerettssituasjonen i landet, advarer FNs spesialoperatør.

REGJERINGEN: Nord-Korea styres i dag av 38 år gamle Kim Jong-un, som videreførte familiedynastiet da faren Kim Jung-il døde i 2011. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB
REGJERINGEN: Nord-Korea styres i dag av 38 år gamle Kim Jong-un, som videreførte familiedynastiet da faren Kim Jung-il døde i 2011. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Situasjonen på den koreanske halvøy kan på raskt og farlig vis komme til å forverre seg. Det er helt avgjørende at alle involverte parter forsøker å finne en diplomatisk løsning, sier FNs spesialrapportør Tomas Ojea Quintana.

Nord-Korea er gjenstand for omfattende internasjonale sanksjoner som følge av sitt atomvåpenprogram og utvikling av interkontinentale raketter.

Gjentatte forsøk på å overtale landets leder Kim Jong-un til å kvitte seg med atomvåpnene har slått feil. Siden det siste toppmøtet mellom den nordkoreanske lederen og USAs daværende president Donald Trump i 2019 har det knapt vært dialog.

Forverrer krise

Omverdenens straffereaksjoner, kombinert med Nord-Koreas beslutning om å ytterligere isolere landet for å hindre spredning av koronavirus, har forverret en fra før svært alvorlig menneskerettskrise.

Quintana ber derfor på nytt om at det blir lempet på de internasjonale sanksjonene, som ifølge ham rammer landets aller mest sårbare hardest.

Han konstaterer samtidig at regimet i Pyongyang «bruker covid-19-pandemien for å øke sin egen kontroll over befolkningen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer