Advarer mot å kjøpe «gjør det selv»-Botox på nett

Kan gi alvorlige bivirkninger, ifølge helsemyndighetene.

GJØR DET SELV: En rekke nettsteder tilbyr Botox til en brøkdel av prisen av hva det koster å få gjort på en klinikk. Statens legemiddelverk fraråder på det sterkeste at man kjøper slike legemidler og forsøker å injisere dem selv. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
GJØR DET SELV: En rekke nettsteder tilbyr Botox til en brøkdel av prisen av hva det koster å få gjort på en klinikk. Statens legemiddelverk fraråder på det sterkeste at man kjøper slike legemidler og forsøker å injisere dem selv. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norske og britiske helsemyndigheter advarer på det sterkeste mot å kjøpe antirynkemedisinen Botox på nett.

Det er det britiske forbrukermagasinet «Which?» som i sin siste utgave avslører hvor enkelt det er å få tak i dette kosmetiske legemiddelet på nett.

For drøye 600 kroner kan man få tilsendt et «gjør det selv»-sett.

Det inneholder Botox-pulver, saltvannsløsning som pulveret skal blandes i, nåler, samt en ansiktstegning som viser hvor sprøytene skal settes for å oppnå ønsket virkning.

- Lett å gjøre det selv
Forbrukermagasinet tok kontakt med en av Botox-selgerne de fant på auksjonsstedet eBay.

Det viste seg å være en kvinne fra Texas, som nektet å svare på om det var forsvarlig for mennesker uten medisinsk kompetanse å sette slike sprøyter selv.

- Er det sprøyter du er redd for, finnes det produkter der ute som gjør det å sette sprøyter til en lek, skriver hun i en e-post, uvitende om at hun kommuniserer med en journalist.

Skremmende
Bladets redaktør, Sarah Kidner, er skremt over hvor enkelt det er å få tak i Botox og andre reseptbelagte legemidler på nett.

- Det er lett å glemme at Botox faktisk er en gift. Blir den injisert på et feil sted, kan det få virkelig sjokkerende resultater, skriver hun innledningsvis.

Allerede for fem år siden avslørte bladet at en rekke britiske nettapotek solgte legemidler uten å kreve resept.

- Vi har nå erfart at lite har forandret seg de siste fem årene. Skremmende nok er det fullt mulig å kjøpe Botox-sett via eBay. Det kom til og med med et oversikt over hvor man skulle injisere stoffet, utdyper Kidner. 

Fraråder bruk
Ebay fjernet annonsen umiddelbart etter at de ble varslet om den.

Men et raskt søk på nettet viser at det fremdeles er fullt mulig å få kjøpt Botox gjennom en rekke utenlandske helsekost- og apoteknettsteder.

De britiske helsemyndighetene fraråder på det sterkeste å kjøpe legemidler over nettet.

De har den siste tiden stengt en rekke nettsteder som selger ulovlige legemidler, slik som Melanotan - et stoff som skal gi varig brunfarge.

Men myndighetene er maktesløse overfor nettbutikker som holder til utenfor landets grenser.

I dette tilfelle befinner de fleste Botox-selgerne seg i USA.

Vet aldri hva man får
Også norske myndigheter er svært kritiske til at slike reseptbelagte preparater selges på nett.

- Jeg vil særlig advare mot å kjøpe Botox på nett. Dette er et giftstoff som skal injiseres og man er helt avhengig av å få riktig styrke og god kvalitet, sier direktør Gro Ramsten Wesenberg ved Statens legemiddelverk og fortsetter:

- Man kan aldri vite hva man får når man bestiller legemidler på nett. Det kan inneholde farlige tilsetningsstoffer eller være noe helt annet.

Legemiddelverket har ikke kjennskap til at Botox og liknende preparater har blitt ulovlig importert til Norge via utenlandske nettbutikker.

NERVEGIFT: Botox er en nervegift som lammer muskulaturen. I tillegg til rynkefjerning, brukes stoffet også til å redusere overdreven svetteproduksjonen på små områder, slik som underarmer og håndflater.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
NERVEGIFT: Botox er en nervegift som lammer muskulaturen. I tillegg til rynkefjerning, brukes stoffet også til å redusere overdreven svetteproduksjonen på små områder, slik som underarmer og håndflater. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Men når vi ser hva slags sjanser folk tar med Melanotan, er det også fullt mulig at noen har kjøpt Botox, sier Wesenberg, tydelig oppgitt.

Må gjøres av leger
Hun har tidligere jobbet med nettopp Botox-utredning og har dermed god kjennskap til stoffet.

- Jeg vil også på det sterkeste advare mot å gjøre dette selv. Hvis det ikke injiseres riktig, kan det få alvorlige konsekvenser. Botox skal bare brukes i kyndige hender, av leger med kompetanse til å håndtere dette.

Hun håper at ingen leger med den nødvendige kunnskapen vil hjelpe klienter å injisere et stoff som har blitt kjøpt på nettet.

Wesenberg framhever et annet viktig aspekt ved Botox-bruk.

Det stilles svært strenge krav til hvordan stoffet skal destrueres.

- Virkestoffet i Botox kan jo faktisk forårsake botulisme og det må for all del ikke spres i naturen. Noe det er en reell fare for når folk kjøper slike pakker på internett.

Hengende øyelokk
Karin Wiberg, daglig leder for Nobel Clinic, har heller ikke hørt om norske tilfeller av hjemmebruk av Botox.

- Det har vært veldig streng kontroll i Norge med slike legemidler. Derfor er det veldig uheldig at slike preparater dukker opp på nett.

Feil-injeksjoner kan føre til alvorlige lammelser i ansiktet, ifølge henne.

- Man kan være heldig å treffe riktig, men så kan man treffe slik at for eksempel øyelokket blir svekket. Prosessen kan ikke reverseres, slik at man da vil ha hengende øyelokk inntil giften er borte. Det kan ta et par måneder.

Wiberg tror også at det kan vært svært vanskelig å få riktig dosering når man har ingen erfaring med stoffet eller vet hva det inneholder.

- Man kan få for store doser, det er helt klart veldig uheldig.

Sletter rynker og uttrykk
Nervegiften botulinum lammer muskulaturen og er utgangspunktet for Botox og en rekke andre kosmetiske preparater.

Ved å injisere stoffet rett under huden blokkeres nerveimpulsene til de små ansiktsmusklene.

Det gjør at rynkene i det øverste hudlaget forsvinner og huden virker glattere.

Utstrakt bruk av botulinum kan føre til at ansiktet virker nærmest uttrykksløst, siden muskulaturen er lammet.

FJERNER OGSÅ ANSIKTSUTTRYKKENE: Den amerikanske journalisten Lisa J. Davis er avbildet før og etter en Botox-injeksjon. På begge bildene rynker hun panna, noe som ikke synes etter at musklene ble lammet av preparatet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FJERNER OGSÅ ANSIKTSUTTRYKKENE: Den amerikanske journalisten Lisa J. Davis er avbildet før og etter en Botox-injeksjon. På begge bildene rynker hun panna, noe som ikke synes etter at musklene ble lammet av preparatet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer