SELGER MORSMELK: Hele 98 prosent av morsmelken som selges på internett inneholder et høyt nivå av bakterier, og det advares mot kjøp ifølge ny forskninsrapport. Foto: NTB Scanpix
SELGER MORSMELK: Hele 98 prosent av morsmelken som selges på internett inneholder et høyt nivå av bakterier, og det advares mot kjøp ifølge ny forskninsrapport. Foto: NTB ScanpixVis mer

Advarer mot å kjøpe morsmelk på internett

Direkte farlig for kreftpasienter, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det å kjøpe og selge morsmelk på internett er svært utbredt, verden over.

I en rapport publisert i Journal of the Royal Society Medicine slår forskerne fast at mens mange nyfødte er avhengige av morsmelk, har det ikke det samme helsefremmende fordelene for voksne, skriver BBC.

Det å kjøpe morsmelk kan være en svært farlig affære forteller doktor Sarah Steele ved London School of Medicine and Dentistry.

- Mengden salg verden over har økt betydelig, sier Steele - som er en av forfatter i rapporten.

Ikke sterilt Det er usikkert hvor store mengder som selges, siden salg og kjøp som regel foregår via privatpersoner.

Sarah Steele forteller at det er både folk med fetish, kroppsbyggere og folk med kreft som kjøper morsmelk.

Men forskerne bak rapporten advarer sterkt mot morsmelk-handelen, og mener det ikke finnes bevis for at morsmelk har noen gevinst for voksne mennesker.

Forskeren mener at mange som undergår kreftbehandling kjøper melka fordi de tror den vil forbedre immunforsvaret.

I rapporten slår de fast at hele 93 prosent av melken som selges online inneholder høye nivåer av bakterier, siden melken gjerne pumpes ut med ikke-sterilt ustyr, og oppbevares i ikke-sterile flasker. Testene er foretatt både i USA og i Storbritannia.

Farlig for kreftpasienter - Jo lengre melken shippes, jo lenger tid har bakteriene på å vokse, forteller Steele til BBC - og understreker at man heller ikke kjenner til historien til den man kjøper morsmelka fra.

Ifølge rapporten kan melk man kjøper på nettet inneholde virus og bakterier som hepatitt B og C, HIV og syfilis.

- For kreftpasienter og andre med nedsatt immunforsvar fungerer ikke systemet som hos en voksen person. Morsmelk annonseres på nettet som noe som forbedrer immunforsvaret, når melka i virkeligheten utgjør en stor fare, sier Steele.

Melkebanker i Norge Mangelen på morsmelk har gjennom historien ført til ulike løsninger. Fram til begynnelsen av 1900-tallet var det vanlig at kvinner med høy sosial status brukte såkalte ammer til å gi mat til sine egne barn. Ammer var en kvinne som ammet andres barn, og den jobben har dødd ut med utviklingen av melkeerstatning.

Det vakte stor oppsikt da skuespiller Salma Hayek i 2009 ammet en liten afrikansk guttebaby fra eget bryst da hun besøkte Sierra Leone sammen med Unicef.

Hayek fortalte den gang at hun ga gutten mat fra eget bryst siden moren hans ikke hadde melk.

I Norge er rådet fra Helsedirektoratet at morsmelk skal være eneste næring det første halve året for en nyfødt.

Her til lands finnes det hele 12 sykehus hvor man har såkalte melkebanker, hvor kvinner kan donere melk.

Denne morsmelken brukes da til premature eller andre syke barn, skriver ammehjelpen.no - som også har en liste over sykehusene som har egne melkebanker. Melken blir testet for bakterieforhold før den eventuelt gis til babyer.

Ifølge Aftenposten gir norske kvinner bort hele 6000 liter morsmelk til sykehusene årlig. De skriver også at USA og Canada kun har 16 melkebanker til sammen, mot Norges 12.