Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-krisen:

Advarer mot å sko seg på syke

Utviklingsmininsteren maner til internasjonal dugnad for corona-vaksine.

JOBBER PÅ SPRENG: Verdens vaksineprodusenter jobber døgnet rundt for å få på plass en vaksine mot corona-viruset nå, og Norge går i bresjen for å skaffe pengene. Foto: NTB Scanpix
JOBBER PÅ SPRENG: Verdens vaksineprodusenter jobber døgnet rundt for å få på plass en vaksine mot corona-viruset nå, og Norge går i bresjen for å skaffe pengene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet har tidligere fortalt om kappløpet for å finne en vaksine mot corona-viruset, der minst 35 forskjellige vaksiner nå skal hurtigtestes for om mulig å nå markedet i løpet av et drøyt år.

En virksom vaksine er avgjørende for å få kontroll på pandemien som nå herjer, og Norge har tidligere gått i bresjen for en global koalisjon for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI).

Onsdag kveld avslører utviklingsminister Dag-Inge Ulstein at flere land slenger seg med i spleiselaget fram mot en ny vaksine.

Store bidrag

Gjennom personlig kontakt mellom Erna Solberg og blant annet Angela Merkel, Emmanuel Macron og Justin Trudeau, har den norske regjeringen klart å få flere milliarder kroner på bordet nå.

Tyskland, Finland, Danmark og Finland har allerede lovet penger til vaksineutviklingen, mens flere andre nasjoner er ventet å slutte seg til det norske initiativet.

Disse pengene kommer i tillegg til beløpene landene allerede har forpliktet seg til å bidra med. For Norges del er det snakk om 1,6 milliarder kroner over åtte år.

- Likevel mangler fortsatt 250 millioner dollar i støtte før målet om en milliard dollar til Cepi blir nådd. Det er viktig at flere blir med på å dra lasset for global helsesikkerhet, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en pressemelding i kveld.

PANDEMI: Verdens helseorganisasjon mener Europa er episenteret for pandemien. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- De fysiske grensene stenges over hele verden, men samarbeid på tvers av landegrensene er mer nødvendig enn noen gang. Denne krisen krever at verdensledere står samlet og setter konflikter til side. Den eneste måten å komme ut av dette uten uakseptable tap på, er ved å stå sammen, fortsetter han.

Advarer mot utnyttelse

Den som først får fram en virksom vaksine mot corona, vil samtidig kunne tjene store penger på å lykkes. Ulstein advarer mot kommersiell utnytting av situasjonen verden nå står i.

- Det er nå svært viktig at verken land eller kommersielle aktører utnytter denne krevende situasjonen vi er i til å sko seg på bekostning av de millionene som risikerer å bli syke. Vi må sørge for en rettferdig fordeling av vaksine når en eller flere vaksiner blir tilgjengelig om forhåpentligvis 12 til 18 måneder, sier Ulstein i pressemeldingen, og uttrykker samtidig stor bekymring for utviklingen i Afrika når pandemien slår til for fullt der.

- Corona-viruset rammer oss hardt, men dersom dette rammer fattige land med like stor styrke, vil det få langt mer alvorlige konsekvenser. Jeg er svært bekymret for ukontrollert spredning i land og områder som verken har et helsevesen eller ressurser til å håndtere denne pandemien, sier Ulstein til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!