Advarer mot å spise hummer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) frykter at også hummeren er blitt forgiftet av giftige blåskjell. Først om to- tre uker foreligger svaret på om også hummeren er blitt forgiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden juli er flere hundre personer blitt forgiftet av giftige krabber, med kraftig diaré og oppkast som resultat.

Hummerfisket startet mandag. Havets svarte kardinal er fast julemat mange steder. Nå skal SNT i samarbeid med Fiskeridirektoratet og Veterinærhøyskolen undersøke om også hummeren er blitt giftig.

- Ikke spis innmat!

Førstekonsulent Gunnar Sørensen i SNT sier til Dagbladet at folk som vil være på den sikre siden kan holde seg unna hummer-innmat i de områdene der tilsynet advarer mot å spise innmat fra forgiftede krabber. Det vil si så godt som hele kyststrekningen fra svenskegrensa til Trondheim.

- Utviklingen er så overraskende at ingen kan klandres for ikke tidligere å ha sjekket hummeren også, sier Sørensen.

Heller ikke professor Tore Aune ved Veterinærhøyskolen hadde tatt sjansen på å spise innmat fra hummer før de første analyseresultatene foreligger.

- Men det hvite hummerkjøttet ville jeg spist helt uten betenkeligheter, sier Aune.

Ny krabbealarm

For to uker siden ble krabbene friskmeldt etter at krabbeelskere i hundrevis siden midten av juli hadde blitt alvorlig syke.

Mandag gikk alarmen på nytt etter nye giftfunn i krabber flere steder på Sørlandet. Nå advarer Statens næringsmiddeltilsyn mot å spise innmat på steder der blåskjellene er giftige. Derimot er det ikke funnet spor av gift i hvitt krabbekjøtt.

Forskerne klør seg i hodet og vet ikke hvorfor de norske krabbene plutselig er blitt giftige for mennesker. Foreløpig vet man bare at krabbene har høyt innhold av den såkalte DSP-giften som også gjør blåskjellene giftige.

Ikke giftige i Sverige

Ingen kan svare på hvorfor ikke krabbene langs svenskekysten er giftige.

Professor Tore Aune sier at man fra litteraturen bare kjenner til ett tilsvarende eksempel. Det gjaldt en forgiftningshistorie i Portugal med en helt annen krabbetype.

De giftige krabbene har allerede ført til store tap for mange fiskere som tradisjonelt gjør store penger på dette sommerfisket.

Inspektør Aslak Forus ved Fiskeridirektoratet avdeling Skagerrakkysten sier at prøver viser svært store lokale variasjoner i giftmengden.

- Vi satser på at det har vært spesielle forhold i år og at situasjonen normaliserer seg til neste sommer, er inspektørens fattige trøst.

PASS PÅ: Statens næringsmiddeltilsyn frykter at algegiften har spredd seg til hummeren.