Advarer mot å trosse juntaen i Burma

Frankrike laster marinefartøy med tonnevis av nødhjelp, men krever å få dele ut hjelpen selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frankrike laster nå opp et av i sine største marinefartøyer, angreps- og kommandoskipet Mistral, som ligger til havn i India, med 1500 tonn forsyninger med mat, vann og medisiner.

De ønsker å sende skipet til Burma, men vil ikke at juntaen skal få dele ut forsyningene. Det vil de gjøre selv.

- Vi vil ikke gi hjelpen til Burmas junta, om de ville ønske å ta den i mot. Vi vil bruke våre egne kanaler i landet, sier Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

Ved flere anledninger har nødhjelp blitt beslaglagt, brukt til andre formål, eller påført generalenes navn og brukt i rene pr-show for regimet.

- Vi får meldinger om at hjelpepakker blir nedklistret med navnene til militære ledere og VIPer, sier Debbie Stothardt, leder av den sørøstasiatiske menneskerettighetsgruppa ALTSEAN-Burma, til CNN.

Samarbeider med myndighetene

Bistandsorganisajonen Care har operert i Burma i siden tidlig på nittitallet. De advarer nå mot å trosse juntaen. 

- Jeg tror ikke det er klokt, og det vil bli veldig vanskelig. FNs linje, som prøver å finne en løsning med myndighetene, er eneste veien å gå, sier Marte Gerhardsen, generalsekretær i Care Norge, til Dagbladet.no.

LASTER ANGREPSSKIP MED NØDHJELP: Det franske angrepsskipet Mistral (i bakgrunnen) og et av skipets landgangsfartøyer avbildet mens det satte i land FN-tropper under krigen i Sør-Libanon i 2006. Foto: Francois Mori/AP/Scanpix
LASTER ANGREPSSKIP MED NØDHJELP: Det franske angrepsskipet Mistral (i bakgrunnen) og et av skipets landgangsfartøyer avbildet mens det satte i land FN-tropper under krigen i Sør-Libanon i 2006. Foto: Francois Mori/AP/Scanpix Vis mer

 
Organisasjonen har nå 500 lokalt ansatte som jobber med å distribuere nødhjelp i Burma, og sier samarbeidet med lokale myndigheter går bra
.

- Vi må ikke sette oss i en situasjon der vi ikke får gjort jobben på bakken, sier Gerhandsen.


- Er det greit å samarbeide med juntaen i Burma?

- Vi har 14 års erfaring fra å jobbe i Burma. Vi har kunnet jobbe der fordi vi er politisk nøytrale. Det er en forutsetning for å være der, sier Gerhardsen.

Kina og Russland sa nei
Frankrike har tidligere denne uken bedt FNs sikkerhetsråd vedta en resolusjon der Burma skulle oppfordres til å ta i mot hjekp fra utlandet. Russland og Kina stemte i mot, skriver BBC.

- Sikkerhetsrådet er en plass for forhandlinger. Vi ønsker ikke å fornærme Kina eller noen andre. Vi visste at forhandlingene ikke ville bli enkle... Men vi kan ikke gi oss, det dreier seg om livet til millioner av mennesker, sier Kouchner i et intervju med den franske avise Le Figaro, skriver Reuters.

Bare dager unna

Mistral har helikoptere og flatbunnede båter som kan brukes til å sende hjelpen inn i elvedeltaet. Det blir ikke aktuelt å droppe hjelpen fra lufta.

Advarer mot å trosse juntaen i Burma

Skipet kan være utenfor kysten av Burma til midten av uka, men venter foreløpig på tillatelse fra juntaen. En tillatelse som ennå ikke har kommet.

- Vi prøver å forene plikten til å beskytte med hensynet til internasjonal lov og Burmas uavhengighet, sier en kilde i Frankrikes utenrikstjeneste til Reuters.

Frykter 1,5 milloner kan dø

Bistandsorganisasjonen Oxfam sa i dag at de frykter opptil 1,5 milloner mennesker kan dø i Burma hvis ikke hjelpen slipper til raskt.

- Situasjonen er veldig alvorlig. Det er vanskelig å si noe sikkert om dette, men det som er helt sikkert er at det er veldig mange som er helt på grensen helsemessig, så det kan fort bryte ut epidemier. Vi må være forberedt på at dødstallene kan øke dramatisk, sier Marte Gerhardsen.

Myndighetene i Burma kom i dag med et nytt anslag over antall døde etter syklonen. De mener 28.458 mennesker er omkommet og 33.416 savnet.

Amerikanske myndigheter har tidligere anslått at 100.000 kan ha omkommet i naturkatastrofen.

Skip med nødhjelp sank

Danske Røde Kors opplyser i dag at et skip med nødhjelp til over 1.000 mennesker har sunket

Skipet var på vei fra Rangoon til et av de hardest rammede områdene i Bogalay da det sent i går kveld gikk på et tre og forliste.

- Båten traff et tre under vannoverflaten, tok inn vann og sank. Problemet er den høye vannstanden etter orkanen og veltede trær som ikke kan ses. Noe av lasten ble reddet, men det meste ble tatt av strømmen, forteller Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors, ifølge NTB.

Overveldende flertall i folkeavstemning

Til tross for den aksellererende tragedien har regimet i Burma bestemt seg for å prioritere en folkeavstemning om en ny grunnlov, som vil gi generalene mer makt. Bangkok Post melder i dag at juntaen ligger an til å få 90 prosent ja til ny grunnlov.