Advarer mot advarslene

USA bekymrer seg for de økonomiske konsekvensene av å gi reiseråd mot for eksempel Sars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under en konferanse i Verdens Helseorganisasjon (WHO) i Geneve i dag, foreslo amerikanske representanter en endring i WHOs globale varslingssystem. USA mener det er for få trinn i varslingsskalaen WHO bruker på globale helsefarer, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den konkrete foranledningen er WHOs reiseråd i forbindelse med spredningen av Sars i fjor. Da advarte helseorganisasjonen mot å reise til deler av Kina, Taiwan, Hongkong, og Toronto i Canada.

- Vi trenger et nytt og eskalerbart alarmsystem, og ikke en på- eller av-knapp som WHO har hatt tidligere. Vi trenger også en bedre måte å fjerne advarslene på etter at utbruddene er over, sa den amerikanske representanten, William Steiger, WHO-styret.

Reiserådene fra WHO førte til at reisenæringen tapte mange millioner kroner i perioden WHO advarte mot Sars.

Støttes av Storbritannia

WHO er ikke umiddelbart positive til endringer av varslingssystemene eller hvordan de skal advare reisende mot globale helsefarer. WHO-talskvinne Christine McNab mener reiserådene deres både er rettferdige og basert på grundige undersøkelser. Samtidig avslørte hun at WHO-styret skal diskutere spørsmålene på et møte i mars.

Canada er selvfølgelig helt på linje med USA i kritikken av advarslene. Den canadiske regjeringen irriterte seg voldsomt over at Toronto var på lista over steder man burde unngå i Sars-perioden. Men også Storbritannia mener WHO-systemet er modent for revisjon.

- Vi er enige med USA i at en eller annen form for trinnvis prosess eller gradering er spesielt nyttig, sa den britiske representanten Liam Donaldson.

Sars smittet omlag 8000 mennesker før man fikk kontroll over viruset. 800 mennesker døde av smitten.

LIKER IKKE SCREENINGEN: USA, Storbritannia, og Canada ser helst at WHO lager et bedre varslingssystem for globale helsetrusler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer