Advarer mot aksjehaier

BERGEN (Dagbladet): Økokrim advarer mot utenlandske aksjeselgere som har lurt et stort antall nordmenn for flere titalls millioner kroner. En nordmann har alene tapt fem millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En annen har betalt over én million kroner for å bli kvitt verdiløse aksjer som han opprinnelig betalte 135000 kroner for.

Det finnes flere internasjonale bedragerisyndikater som har spesialisert seg på å selge aksjer i børsnoterte selskaper i USA. De har funnet mange av sine ofre i Norge, og mange er svært aktive før nyttår, når nordmenn ellers er på jakt etter et godt AMS-fond eller andre investeringsobjekter.

Syndikater

- Det pågår politietterforskning og straffeforfølging mot en rekke personer og organiserte bedragerisyndikater i Europa, sier Økokrim-sjef Anstein Gjengedal.

- De fleste synes å ha operert fra Østerrike, Belgia, Sveits, Portugal og Spania. Vi opplever at det sitter igjen en del ofre i Norge som samlet har tapt mange titalls millioner kroner.

Det første bedragerisyndikatet som ble avslørt i Europa er meklerforetaket Grimaldi Hoffman i Belgia.

I dette tilfellet klarte bakmennene å hente ut et utbytte på flere hundre millioner kroner, blant annet fra mange nordmenn og svensker. Straffesaken går nå for retten i Belgia.

Investeringsbedrageri med aksjer, eller pennystock-fraud, som det kalles i USA, starter i utgangspunktet med et etablert og formelt riktig aksjeselskap som ofte er et nystiftet teknologiselskap.

Tredobling

Det dreier seg om salg av enorme mengder B-aksjer i selskaper som er notert på Nasdaq-børsen i New York.

De potensielle investorene i Norge blir i første omgang fristet med muligheter for en tredobling av verdiene i løpet av kort tid.

Når de først har kjøpt aksjer for et lite beløp, blir de notert på ordinære aksjonærlister som er tilgjengelige for alle i USA.

Verdiløse

Det første problemet, som sjelden blir oppdaget før lenge etter, er at aksjene de får tilsendt er tilnærmet verdiløse og umulige å selge fordi det er lagt inn begrensninger i aksjebrevene.

Aksjonærlistene blir hentet ut av andre bedragerisyndikater i USA, Vest-India eller Asia.

Om en stund kommer tilbudet fra noen som kaller seg for meklere i disse bedragerisyndikatene. De spør om de kan få kjøpe aksjene fra de norske investorene for en pris som kan ligge flere titalls ganger høyere enn de norske investorene betalte opprinnelig.

Det er bare en liten hake ved det hele: Nordmennene må først innbetale 10 til 20 prosent av kjøpsverdien fordi meklerne ikke kan ta risikoen for kursfall. Alternativt får de tilbud om å bytte med andre aksjer til enda større verdi.

Her kommer det inn et mellomlegg som den norske investoren må betale før han får tilsendt de nye verdiløse aksjene.

- Jeg kjenner til en nordmann som først kjøpte verdiløse aksjer for 135000 kroner. Seinere betalte han langt over en million kroner for å bli kvitt de første verdiløse aksjene. Han oppdaget bedrageriet altfor seint, sier spesialetterforsker Leif Alvær i Økokrim.

Svarte penger

Han forteller at de internasjonale bedragerisyndikatene har spesialisert seg på Skandinavia hvor det finnes mange svarte formuer.

- De vet at folk i Skandinavia sjelden går til politiet med saken ettersom de i utgangspunktet har investert svarte penger. En del av opplegget er at de får tilbud om å få overført aksjeutbyttet til en konto i et skatteparadis, sier Alvær.

- Dette var et tema på Interpols erupeiske bedragerikonferanse i høst hvor vi hadde en presentasjon på akkurat dette.