Åpner for asylmottak i Afrika

Advarer mot alenegang i asylpolitikken

Statsminister Erna Solberg mener mye står på spill når EUs toppledere samles til asylmøte i Brussel.

VIL HA EU-LØSNING: Statsminister Erna Solberg tok til orde for europeisk samarbeid om asylpolitikken under Høyres halvårlig pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA EU-LØSNING: Statsminister Erna Solberg tok til orde for europeisk samarbeid om asylpolitikken under Høyres halvårlig pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Europa er splittet foran EUs toppmøte som starter torsdag. Alle Europas stats- og regjeringssjefer vil sitte rundt forhandlingsbordet, og mye står på spill, også for Norge.

– Det som står på spill er egentlig Europas evne til å håndtere migrasjonsutfordringene framover. Landene som er ytterst i sør, som Hellas og Italia, opplever at de tar en uforholdsmessig stor belastning slik systemet er i dag. Det er viktig med en felles europeisk asylpolitikk og byrdefordeling, men det er vanskelig fordi noen melder seg ut av fellesskapet for tiden, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Nektet å ta imot skip

Inn mot forhandlingene i EU har situasjonen spisset seg til, etter at Italias nye regjering har nektet utenlandske skip med migranter og asylsøkere å gå i land i Italia.

Mottakslandene i sør ønsker et kvotesystem der flyktninger og migranter fordeles mellom EU-landene uavhengig av hvor de først ankom. Dette har de såkalte V4-landene Polen, Ungarn, Slovakia og Tsjekkia sagt blankt nei til.

I Tyskland har Angela Merkel blitt presset av sin egen koalisjonspartner: Innenriksminister Horst Seehofer truer med å stenge grensa for flyktninger som ankommer Tyskland fra andre land, om Merkel ikke finner en løsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer