Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for asylmottak i Afrika

Advarer mot alenegang i asylpolitikken

Statsminister Erna Solberg mener mye står på spill når EUs toppledere samles til asylmøte i Brussel.

VIL HA EU-LØSNING: Statsminister Erna Solberg tok til orde for europeisk samarbeid om asylpolitikken under Høyres halvårlig pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA EU-LØSNING: Statsminister Erna Solberg tok til orde for europeisk samarbeid om asylpolitikken under Høyres halvårlig pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europa er splittet foran EUs toppmøte som starter torsdag. Alle Europas stats- og regjeringssjefer vil sitte rundt forhandlingsbordet, og mye står på spill, også for Norge.

– Det som står på spill er egentlig Europas evne til å håndtere migrasjonsutfordringene framover. Landene som er ytterst i sør, som Hellas og Italia, opplever at de tar en uforholdsmessig stor belastning slik systemet er i dag. Det er viktig med en felles europeisk asylpolitikk og byrdefordeling, men det er vanskelig fordi noen melder seg ut av fellesskapet for tiden, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Nektet å ta imot skip

Inn mot forhandlingene i EU har situasjonen spisset seg til, etter at Italias nye regjering har nektet utenlandske skip med migranter og asylsøkere å gå i land i Italia.

Mottakslandene i sør ønsker et kvotesystem der flyktninger og migranter fordeles mellom EU-landene uavhengig av hvor de først ankom. Dette har de såkalte V4-landene Polen, Ungarn, Slovakia og Tsjekkia sagt blankt nei til.

I Tyskland har Angela Merkel blitt presset av sin egen koalisjonspartner: Innenriksminister Horst Seehofer truer med å stenge grensa for flyktninger som ankommer Tyskland fra andre land, om Merkel ikke finner en løsning.

Vil ha fellesløsning

- Hva vil Norge gjøre?

- Norge tar imot flere kvoteflyktninger i forhold til befolkningsstørrelse enn de fleste andre land. Det vil vi fortsette med, det ligger i Jeløya-avtalen. Men hvert enkelt land kan ikke ha en sterk, egen politikk på dette, jeg mener vi må få til europeiske fellesløsninger på dette, sier Erna Solberg.

Hun minner om at Norge tok imot 1500 flyktninger fordelt på to år, som en del av som en del av EU-avtalen om relokalisering fra Hellas og Italia. Det var det langt fra alle de Europeiske landene som gjorde.

- Italia var det Dublin-landet Norge returnerte flest asylsøkere til i fjor, selv om vi ikke er nødt til det, Hvorfor gjør vi det da?

- Det må være regler på dette. Det øyeblikket noen ser at vi ikke følger Dublin-avtalen, vil de oppleve at de har en rett til å søke asyl i Norge. Da vil det dreie seg om alle som oppholder seg i Italia og har fått avslag. Jeg er opptatt av at vi faktisk følger de lovene og reglene som finnes. Jeg er imot alenegang i asylpolitikken, og for europeisk samarbeid, sier Solberg.

Asylmottak i Afrika

I forkant av toppmøtet i EU, samlet 16 av EUs 28 medlemsland seg til et formøte om asylkrisen i helga.

Her seilet egne mottakssentre i Nord-Afrika opp som en løsning. Erna Solberg stiller seg positiv til dette, under visse forutsetninger.

- Forutsatt at de følger alle menneskerettighetsforpliktelser i Flyktningkonvensjonen, at det er et retursystem for håndtering av dem som får avslag og en byrdefordeling i Europa på dem som får opphold, mener vi at det kan være en del av løsningen for framtida, sier Solberg, men understreker.

- Slik situasjonen er nå, er det langt unna at de to siste prinsippene er oppfylt. Det er langt fram å se at det skal komme en byrdefordeling på plass.

- Bekymret

Også Pål Nesse i Flyktninghjelpen, følger forhandlingene i EU tett. Han har et håp om at de kan komme fram til en enighet.

- Merkel sa søndag at kanskje skal vi se på at ikke alle avtaler trenger å inkludere hele EU, og vi ikke kommer i land med dette. Det er et skritt i riktig retning, i og med at det er de strengeste landene som har blokkert og gjort at dette tar tid, sier Nesse.

Flere av forslagene som diskuteres, synes han derimot at er urimelig.

-Vi er bekymret for at en da prøver å skyve asylinstituttet utenfor Europas grenser. Vi er bekymret fordi det i realiteten betyr at folk blir sittende i leire, i år etter å, kanskje tiår, sier han om løsningen med å flytte asylsentrene ut av Europa, sier Nesse.

Han minner om at det er rekordmange flyktninger i verden akkurat nå.

- Samtidig er det mangel på politiske løsninger. Det er en veldig skjevdeling globalt, der Europa tar veldig få. Derfor har ikke vi i Europa noen grunn til å bekymre oss. Vi i Norge har heller ingen grunn til å bekymre oss. Tyrkia tok imot flere flyktninger enn resten av Europa til sammen i fjor, sier han.

- Det som er interessant er at mange sier de skal ta imot flere kvoteflyktninger, men de fleste som har snakket om dette, har vært med på å redusere antallet kvoteflyktninger som vi tar imot, i år. Samtidig som vi har det laveste antallet asylsøkere på mange år, sier han.

- Dersom en ikke tar imot flyktninger, men flytter ut asylsentrene reduseres muligheten til å søke om asyl på en helt uakseptabel måte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!