Advarer mot astmamedisiner

LONDON (Dagbladet): Astmamedisiner med steroider gir alvorlige bivirkninger. Astmatikere, som bruker medisinene, kan bli rammet av osteoporose, kortvoksthet, blindhet og død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det britiske helsedepartementet krever at medisiner som inneholder steroider skal merkes. I forrige uke sendte departementet brev til samtlige engelske leger om medisinenes mulige skadevirkninger.

I flere år har legemiddelindustrien hevdet at steroidmedisinene ikke har alvorlige bivirkninger, men i Storbritannia har helsedepartementet valgt å advare mot for store doser av de viktige steroidmedisinene.

I brevet advares legene mot å skrive ut store doser til pasientene. Legene anbefales konsekvent å holde seg til minimumsdosering.

Immunsystemet

Ifølge de nye britiske opplysningene kan medisinene ødelegge brukernes immunsystem. I tillegg plages mange brukere av ostoporose, eller beinskjørhet. I brevet til legene ber helsedepartementet om at legene følger nøye med på veksten til barn som bruker disse medisinene.

- Det er flere ganger registrert at medisinene kan forhindre en naturlig vekstfase, hevder ekspertene i Storbritannia.
Steroidmedisiner har vært i bruk i 30 år, og nå bekrefter britiske helsemyndigheter at 175 brukere har mistet livet som følge av bivirkninger.

Vurdering

Britiske eksperter hevder imidlertid at mange pasienter er avhengige av disse medisinene for å ha et godt liv, og sier at leger oftere kommer opp i dilemmaer der de må velge mellom to onder.

- Det er en seier at helsemyndighetene vil merke disse medisinene. Vi har i altfor mange år hørt at bivirkningene er små og ubetydelige. Nå vet vi at bivirkningene er mer omfattende enn vi aner, sier en talsmann for den britiske foreningen for steroidofre.

- Bivirkningene av steroidmedisiner er godt kjent i Norge. Vi ser ingen tegn til at norske leger er for slepphendte med forskriving av slike medikamenter, sier helsedirektør Anne Alvik.
- Vi vet at bruk av steroidmedisiner kan føre til blant annet kortvoksthet og osteoporose. Jeg synes imidlertid det høres vel dramatisk ut at det kan føre til blindhet, sier helsedirektøren.

Hun understreker at medikamentene for mange er den eneste løsningen, og at vurderingen av bivirkninger opp mot fordelene er den samme som for andre medisiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer