Advarer mot «atmosfærisk elv»

Det blir meget fuktig i Midt-Norge i dag.

ATMOSFÆRISK ELV: Denne atmosfæriske elven vil «renne inne» over Midt-Norge , og føre til svært fuktig vær. Foto: Meteorologisk Institutt
ATMOSFÆRISK ELV: Denne atmosfæriske elven vil «renne inne» over Midt-Norge , og føre til svært fuktig vær. Foto: Meteorologisk Institutt Vis mer
Publisert

«Sjekk! Dette fenomenet kaller vi 'atmosfærisk elv'».

Meteorologisk institutt la tidlig torsdag ettermiddag ut en Twitter-melding der de advarer folk i Trøndelag og på Helgeland.

Store nedbørsmengder

For den atmosfæriske elva vil gjøre det meget vått. Ifølge vakthavende meteorolog Marit Berger vil 80-100 mm nedbør på et døgn lengst nord i Trøndelag, mens det på Helgeland kan komme opp til 120 mm.

- Nedbøren er nok mest intens første del av fredagen, fram til cirka midt på dagen, sier Berger til Dagbladet.

Den atmosfæriske elva er flere hundre kilometer lang.

- Atmosfærisk elv det er det vi kaller det når vi har et område med veldig fuktig luft, som gjerne blir fraktet fra veldig langt sør, gjerne litt tropisk luft som er ganske varm, og når den luften når oss så er det masse fuktighet tilgjengelig i atmosfæren, sier Berger.

- Det er en oppskrift som vi ender opp med å sende ut farevarsel på.

Oransje farevarsel

Og det er det Berger og hennes kolleger har gjort. Sende ut farevarsel altså. Farevarselet er på oransje nivå.

- Det som er med disse atmosfæriske elvene er at de kan være ganske langvarige. Nå er det varselet vi har sendt ut bare for morgendagen, men dette kan gjerne stå på flere dager i strekk, sier Berger.

Så veldig uvanlig er ikke værfenomenet, det skjer årlig.

- Det er vel sånn en eller to ganger hver sesong, men det varierer veldig, avhengig av værsituasjonen, sier Berger.

For resten av landet er det ikke meldt like ekstremt vær. Det blir riktignok noe nedbør på Vestlandet, men ikke i nærheten av det plaskregnet vi får i Midt-Norge.

Østafjells får det fineste været. Der kan temperaturene også komme opp i rundt 15 grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer