Russlands invasjon av Ukraina:

Advarer mot avtale: - Vil brytes

Norske eksperter advarer mot å inngå en fredsavtale med Russland nå: - Å la seg narre av russerne, bør man vokte seg vel for.

IKKE FRED I SIKTE: Russlands president Vladimir Putin ser ikke ut til å ha noen intensjoner om å stanse krigføringen i Ukraina, og ville trolig brukt en våpenhvile til å ruste opp, ikke for å skape fred, ifølge norske eksperter. Foto: AFP / NTB
IKKE FRED I SIKTE: Russlands president Vladimir Putin ser ikke ut til å ha noen intensjoner om å stanse krigføringen i Ukraina, og ville trolig brukt en våpenhvile til å ruste opp, ikke for å skape fred, ifølge norske eksperter. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Tross massive nederlag på den ukrainske slagmarken og en stadig mer krigstrøtt russisk befolkning, holder Vladimir Putin i praksis døra stengt for reelle fredsforhandlinger med Ukraina.

Det mener Russland-kjenneren og diplomatieksperten Iver Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI), og Russland-kjenneren Tom Røseth, hovedlærer i etterretning og leder for Ukraina-programmet ved Forsvarets høgskole (FHS).

De advarer mot å inngå noen form for fredsavtale med Russland så lenge Vladimir Putins brutale regime ikke viser noen tegn til kompromiss.

- Per nå kan man ikke stole på en avtale med Russland. I alle fall ikke en våpenhvile. Etter mitt syn vil russerne bryte den med en gang de føler de får et overtak, sier Røseth.

Det mener også Neumann, som tror tida på langt nær er moden nok til å inngå reelle fredsforhandlinger.

- Putin må tydeligvis slås hardere tilbake, før han blir mør nok til å snakke, sier han.

NYE ANGREP: Det siste døgnet har Russland blitt rammet av flere droneangrep fra Ukraina. Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug karakteriserer angrepene som flaue for Russland og Vladimir Putin. Vis mer

- Ukraina har momentum

Kort tid etter at Russland gikk til en fullskala invasjon av Ukraina 24. februar, møttes partene til forhandlinger, først i Belarus og deretter i Tyrkia.

Etter møtene i Tyrkia var ukrainske myndigheter villige til å komme med betydelige innrømmelser.

Så kom bildene fra Kyiv-forstedene Butsja og Irpin, og ikke lenge etter ble Mariupol omsider slukt av Vladimir Putins brutale krigsmaskin. I samme periode fikk Ukraina de første store forsendelsene med vestlige våpen og utstyr.

Krigslykken snudde.

I september drev ukrainske styrker den russiske okkupasjonsmakta ut av Kharkiv fylke, og i november ble russiske styrker tvunget til å forlate Kherson by - den eneste fylkeshovedstaden Russland hadde klart å ta etter invasjonen.

- Fra ukrainsk side ser de at de har et mulighetsvindu til å vinne tilbake territorium. De har momentum, som de har vist gjennom to offensiver, og de har operasjonell kapasitet til å foreta flere offensiver i vinter. Da er ikke de interessert i å inngå noen våpenhvile nå. Ukraina vil ikke gi dem den hvilen, for da vil faren på lengre sikt bli større, sier Røseth.

RUSSLAND: 5. desember ble det meldt om en eksplosjon ved eller på Engels flybase i Saratov-regionen i Russland. Det er rundt 46 mil i luftlinje fra grensa til Ukraina. Video: Planet Labs Vis mer

Høy kostnad

I praksis har også Putin og Russland høynet terskelen for å inngå reelle forhandlinger, blant annet ved å annektere de fire ukrainske fylkene Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja i slutten av september.

I 2014 annekterte Russland også den ukrainske halvøya Krim.

- Russland krever områder de har annektert, men ikke kontrollerer fullt og helt, og har satt det som premiss for forhandlinger - også overfor amerikanerne, sier etterretningslærer Røseth.

I praksis tolker både Røseth og Neumann dette som nok et tegn på at Putin og Russland ikke er interessert i reelle forhandlinger, men fortsatt tviholder på målet om å underlegge seg Ukraina.

- Vi vet jo, fordi Russland også sier det selv, at de vil fortsette denne krigen. De anerkjenner ikke Ukrainas rett til å eksistere. For Ukraina betyr det at dette er en krig som dreier seg om selve statens overlevelse, sier Neumann.

- Det er en del overordnede, viktige prinsipper i spill her. Det skal ikke være greit å være aggressor. Ukrainas territorium må respekteres, og Russland må betale for alle overgrepene og skadene de har påført Ukraina og det ukrainske folk, sier Røseth.

Prisen for å gå på akkord med disse prinsippene for en skjør og muligens kortvarig fred, kan være for høy, mener Neumann.

- Det er på sin plass å sitere Thåström-bandet Imperiet: «Är det verkligen fred vi vil ha, till varje tänkbart pris? Är vi alldeles säkra på det, att det värsta av allt är krig?». Prisen for å legge seg flat for en angripende kriger som bruker mord, tortur og voldtekt som krigsvåpen, vil ikke tjene til noe, sier han.

UROLIG: På statlig russisk TV snakkes det mer og mer om at krigen i Ukraina ikke går som planlagt. Reporter: Christina Holen Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

- Må slås hardere

Så lenge Russland tror de kan vinne krigen, vil de neppe være interessert i en framforhandlet fred, mener Neumann.

- Det kommer alltid en dag i morgen, og derfor skal man alltid forsøke å få til samtaler. Det er imidlertid ikke alltid at tida er moden. Putin må tydeligvis slås hardere tilbake før han blir mør nok til å snakke, sier han.

Selv om tida ikke er inne for fredsforhandlinger, er det «alltid en god idé å snakke med fienden», mener diplomatieksperten.

- Å ha kontakt er alltid lurt, og det påhviler alle tredjeparter et ansvar å forsøke å stille sine tjenester til rådighet, slik at partene i en konflikt kan snakke sammen, sier Neumann.

Til syvende og sist er det Ukraina selv som må bestemme om de vil inngå en fredsavtale med Russland, påpeker både Røseth og Neumann.

- Men hva slags styrke Ukraina har i forhandlingene, kommer selvfølgelig an på den vestlige våpenstøtten. Og det er det Vesten som bestemmer, sier Røseth.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer