PÅ GRUNN: Det norske skipet «Hav» gikk på grunn utenfor Portugal i 1930. Foto: Torres Vedras Antiga
PÅ GRUNN: Det norske skipet «Hav» gikk på grunn utenfor Portugal i 1930. Foto: Torres Vedras Antiga Vis mer

Advarer mot bading ved mystisk norsk vrak

Det norske skipet forliste i 1930. Nå roper lokale myndigheter varsku.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens folk hjemme i Norge gjorde seg klare til å feire jul, var det dramatiske scener som utspant seg til havs utenfor Portugal, lille julaften i 1929. Skipet «Hav», som seilte under norsk flagg, var på vei fra havna Leixões like ved Porto, og skulle til Lisboa lenger sør.

Ifølge den lokale historikergruppa Torres Vedras Antiga var fartøyet lastet med blant annet engelske sigaretter og sjokolade. Men like utenfor Leixões fikk fartøyet og mannskapet store problemer, da skipet gikk på grunn.

I hardt vær ble det slått lekk både forut og akterut. Dagen etter, på selveste julaften, startet en iherdig redningsaksjon i håp om å berge det norske fartøyet.

Gikk på grunn to ganger

Skipet, som opprinnelig var bygd i Kina, var eid av det Oslo-baserte rederiet Helmer Staubo & Co. Da det ble forsøkt berget, var det den svenske slepebåten «Hermes» man satte sin lit til. Ifølge sjøfartshistoriker Dag Bakka ble skipet etter en iherdig innsats hjulpet tilbake til Leixões for reparasjoner og lossing av last.

Deretter satte mannskapet bestående av tre nordmenn på nytt kursen mot Lisboa.

- Skipet ble hjulpet av to slepebåter, men fikk problemer på ferden. Sleperen brakk og «Hav» gikk på grunn. Mannskapet berget, men ikke skipet, forteller Bakka til Dagbladet.

SE TV: Denne uka ble det påvist et tilfelle av den kjøttetende bakterien vibrio i Middagsbukta i Asker. Om du skal bade i Oslofjorden, kan det være lurt å ta disse forholdsreglene. Reporter: Malene Storrusten. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Nye problemer

På stranda Praia do Navio ved Santa Cruz endte til slutt ferden den 5. februar i 1930. Kapteinen skal ifølge historiebøkene gjentatte ganger ha forsøkt å få kontroll på skipet, men til ingen nytte.

FORLIST: Vrakrestene av «Hav» ligger utenfor Santa Cruz. Kart: Google Maps
FORLIST: Vrakrestene av «Hav» ligger utenfor Santa Cruz. Kart: Google Maps Vis mer

Til slutt måtte han se «Hav» treffe havets bunn og mannskapet forlate fartøyet - til alt hell uskadd.

Dramatikken og det norske skipets historie kunne endt der. 89 år etter forliset, har imidlertid vraket skapt nye utfordringer for havnebyen like nord for Lisboa.

Varsler kjempebøter

For vraket etter «Hav» har blitt et yndet mål for badende turister og lokale. Nå har de lokale myndighetene besluttet å sperre av området og forby all aktivitet som bading og vannsport i nærheten av vraket.

Årsaken til forbudet er ifølge flere lokale nyhetssider faren for sikkerheten. Det er nå satt opp to bøyer for å markere området hvor det er forbudt å ferdes i.

- Brudd på forbudet mot å ferdes i området vil straffes med bøter mellom 30 og 100 euro, men med mulighet for å i spesielle tilfeller bøtelegge med 300 euro (tilsvarende 2900 norske kroner journ.anm.), heter det i det ferske forbudet, ifølge lokalradioen RadiOeste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer