Advarer mot bakkeinvasjon i Syria: - Vil bli Afghanistan på nytt

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten ikke har utholdenhet til å skape fred.

HOS NATO: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten mangler vilje til å gjøre det som virkelig trengs i Syria om vi ønsker å fjerne både IS og Assad. Her er han som forsvarssjef på besøk i NATO-hovedkvarteret i Brüssel torsdag. Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX
HOS NATO: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten mangler vilje til å gjøre det som virkelig trengs i Syria om vi ønsker å fjerne både IS og Assad. Her er han som forsvarssjef på besøk i NATO-hovedkvarteret i Brüssel torsdag. Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten mangler vilje til å gjøre det som virkelig trengs om vi vil fjerne både den såkalte Islamske staten (IS) og Syrias president Bashar al-Assad.

- Da handler det ikke bare om å vinne krigen, men vi må også ta på oss en stabeliseringsoppgave. Dette vil da bli Afghanistan på nytt, men det har jo Vesten vist at vi kollektivt ikke har vilje til, sier Diesen.

Etter terrorangrepene mot New York og Washington DC i 2001 gikk USA med støtte fra nesten hele den vestlige verden inn i Afghanistan for å fjerne Taliban fra makta.

- Den daværende øverstkommanderende i Afghanistan sa at det ville ta 40 år der, og vi står vel overfor det samme her. Det er ikke Vesten innstilt på, men vi er jo heller ikke innstilt på konsekvensen av å la være.

- Hånd til munn Dermed står vi i følge Diesen tilbake med en slags omvendt Ole Brum - holdning. Vi sier «nei takk» til å leve med flyktningestrøm og terror. Og vi sier «nei takk» til å gjøre det som virkelig trengs i Syria.

- Vi synes å være ute av stand til å ha en sammenhengende strategi. I stedet lever vi fra hånd til munn. Blir det for ille bomber vi for å begrense problemet til noe vi kan leve med. Men vi har ikke ambisjoner om å løse det, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer