Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot bakkeinvasjon i Syria: - Vil bli Afghanistan på nytt

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten ikke har utholdenhet til å skape fred.

HOS NATO: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten mangler vilje til å gjøre det som virkelig trengs i Syria om vi ønsker å fjerne både IS og Assad. Her er han som forsvarssjef på besøk i NATO-hovedkvarteret i Brüssel torsdag. Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX
HOS NATO: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten mangler vilje til å gjøre det som virkelig trengs i Syria om vi ønsker å fjerne både IS og Assad. Her er han som forsvarssjef på besøk i NATO-hovedkvarteret i Brüssel torsdag. Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten mangler vilje til å gjøre det som virkelig trengs om vi vil fjerne både den såkalte Islamske staten (IS) og Syrias president Bashar al-Assad.

- Da handler det ikke bare om å vinne krigen, men vi må også ta på oss en stabeliseringsoppgave. Dette vil da bli Afghanistan på nytt, men det har jo Vesten vist at vi kollektivt ikke har vilje til, sier Diesen.

Etter terrorangrepene mot New York og Washington DC i 2001 gikk USA med støtte fra nesten hele den vestlige verden inn i Afghanistan for å fjerne Taliban fra makta.

- Den daværende øverstkommanderende i Afghanistan sa at det ville ta 40 år der, og vi står vel overfor det samme her. Det er ikke Vesten innstilt på, men vi er jo heller ikke innstilt på konsekvensen av å la være.

- Hånd til munn Dermed står vi i følge Diesen tilbake med en slags omvendt Ole Brum - holdning. Vi sier «nei takk» til å leve med flyktningestrøm og terror. Og vi sier «nei takk» til å gjøre det som virkelig trengs i Syria.

- Vi synes å være ute av stand til å ha en sammenhengende strategi. I stedet lever vi fra hånd til munn. Blir det for ille bomber vi for å begrense problemet til noe vi kan leve med. Men vi har ikke ambisjoner om å løse det, sier han.

Han beskriver det som en relativt enkel oppgave å tvinge IS til å gi opp sine områder. Dette er en jobb for spesialsoldater på bakken i samarbeid med egne fly og lokale styrker - moderate sunnier og kurdere. På samme måte som det ble gjort i Afghanistan i 2001.

- Vi kan lett tvinge dem til å gi opp de områdene de kontrollerer i dag, men da vil de nok gjøre som Taliban i Afghanistan. De vi gå under jorden og vi vil få en opprørsbekjempelse av nogen lunde samme type som det vi hadde der. Og da vil det kreve store styrker på bakken for å gi et minimum av sikkerhet mens man bygger opp levedyktige politiske og administrative institusjoner.

Enig Generalmajor og tidligere leder for FNs observatører i Syria, Robert Mood er enig.

- Dersom vi skal inn i Syria, må vi stå der iallfall i én generasjon, kanskje to, sier Mood til Klassekampen.

Den USA-ledede koalisjonen har bombet Den islamske staten (IS) i Syria i over et år. Etter terrorangrepene i Paris har flere land, blant annet Russland og Frankrike, intensivert luftangrepene mot terrorgruppa. Forrige uke besluttet også Storbritannia og Tyskland å delta i luftangrepene mot IS i Syria.

Flere har påpekt at en krig mot IS fra lufta ikke er nok, og har tatt til orde for å sette inn utenlandske styrker i landet.

- Det er riktig at luftmakt alene ikke løser noe. Skal du oppnå resultater, må du inn med bakkestyrker. I Syrias tilfelle snakker vi store bakkestyrker, tilsvarende Afghanistan, sier Mood til avisa.

Han advarer samtidig mot en bakkekrig, og mener Vesten ikke har utholdenhet til å skape fred etter en offensiv. Han mener alternativene er å påtvinge partene i Syria å stanse krigen ved å overta den, eller å presse fram en politisk løsning og våpenhvile med partene på bakken.

Ber Norge bidra I går kveld meldte Aftenposten at USA ber Norge bidra militært i kampen mot IS.

Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, som ett av over 60 land som bidrar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Der har norske styrker blant annet trent kurdiske Peshmerga-soldater i Nord-Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.

- Dersom Norge skal bidra militært mot IS og i Syria, må det folkerettslige grunnlaget være på plass først, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i dag.

- Foreløpig bidrar vi i Irak fordi vi har fått en invitasjon fra irakiske myndigheter. Det har også alle de andre landene vi bidrar sammen med i Irak. Så må vi gjøre vurderinger av det folkerettslige grunnlaget hvis det skulle være aktuelt å gjøre bidrag andre steder enn i Irak, sier Søreide til NRK

ADVARERT; Generalmajor Robert Mood  ble i 2012 sjef for FNs observatørstyrke i Syria. Han advarer mot at Vesten ikke vil ha utholdenhet til å bevare fred etter en eventuell bakkeinvasjon i Syria. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ADVARERT; Generalmajor Robert Mood ble i 2012 sjef for FNs observatørstyrke i Syria. Han advarer mot at Vesten ikke vil ha utholdenhet til å bevare fred etter en eventuell bakkeinvasjon i Syria. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media