VIBRIO: Sørenga sjøbad er en populær destinasjon når varmegradene stiger. Dessverre gir også det varme været bedre vekstmuligheter for vibriobakterier. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIBRIO: Sørenga sjøbad er en populær destinasjon når varmegradene stiger. Dessverre gir også det varme været bedre vekstmuligheter for vibriobakterier. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Advarer mot bakteriesmitte i Oslofjorden. Dette må du tenke på hvis du skal bade

Vibriobakterier kan gi sårinfeksjoner i alle alvorlighetsgrader.

Tirsdag ble ei eldre kvinne innlagt på Bærum sykehus med en alvorlig infeksjon forårsaket av vibriobakterier, meldte NRK. Kvinnen hadde tatt seg et lengre sjøbad ved Høvik og ble sannsynligvis infisert via et leggsår.

Ikke mange dagene etter advarte Folkehelseinstituttet mot bakteriesmitte i Oslofjorden som følge av den høye badevannstemperaturen.

Frank O. Pettersen, overlege på infeksjonsavdelingen ved Ullevål universitetssykehus, forteller at det er uvanlig, men at man skal passe på hvis man bader med åpne sår.

Alvorlige infeksjoner

- Vibrio er en bakteriefamilie som for eksempel inkluderer kolerabakterien som gir tarminfeksjon. Så finnes det andre arter av vibriobakterier som liker seg i temperert brakkvann og saltvann, sier Pettersen til Dagbladet.

Høy vanntemperatur gir bedre vekstmuligheter for vibriobakterier. Bakteriene kan forårsake infeksjoner hos personer som bader i kystområder hvor det er høy temperatur i vannet.

Pettersen forteller at å kalle vibriobakteriene som gruppe for kjøttetende bakterier ikke er dekkende for hvordan den vil opptre i de fleste tilfellene, men de kan gi infeksjoner i sår.

- Hvis man har immunsvikt av en årsak, så er man mer utsatt for infeksjon og alvorlige infeksjoner, sier han.

Kjøttetende bakterier

Begrepet kjøttetende bakterier brukes vanligvis i de tilfellene hvor bakterien gir dype og alvorlige infeksjoner. Ifølge Pettersen er det som regel vanlige bakterier som gir disse infeksjonene, men det er heldigvis sjeldent.

- Streptokokker, som vanligvis er en relativt snill bakterie, kan være en kjøttetende bakterie. Hos disponerte personer eller ved spesielt hissige bakteriestammer, kan den oppføre seg som kjøttetende bakterie.

Pettersen forteller at tilfeller av kjøttetende bakterier forekommer regelmessig, men er som regel ikke forårsaket av vibriobakterier, men heller av «andre vanligere bakterier som vi ser hyppigere».

Måtte amputere foten

Vibriobakterien kan gi sårinfeksjoner i alle alvorlighetsgrader og eventuelt blodforgiftning. I visse tilfeller kan det gå riktig ille, men Pettersen forteller at det handler like så mye om personen og forhold ved personen, ikke bare bakterien.

I et alvorlig tilfelle sommeren 2016 måtte en 77 år gammel kvinne amputere beinet etter at hun kom i kontakt med bakterien vibrio parahaemolyticus.

Hun kan ha kommet i kontakt med bakterien, som er i samme familie som kolera, da hun badet på Høvik. 77-åringen skal ikke ha hatt noen underliggende sykdom.

Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, mener det er helt tilfeldig at begge kvinnene ble syke på samme sted.

- Det er ingen grunn til å tro at det skal være mer av bakterien der, enn noe annet sted, sa Nilsen til NRK torsdag.

Moderat til høy risiko

- Det må være en viss temperatur i vannet for at vibriobakterier skal trives. Temperaturen må holde seg over 20 grader i vannet over en viss periode. Det har vi vanligvis ikke hos oss, men i år har vi det. Men den er vanlig i Østersjøen og på Østkysten av Danmark, forteller Pettersen,

I midten av juli ble det målt moderat til høy risiko for tilstedeværelse av disse bakteriene i Oslofjorden.

- Slike infeksjoner er heldigvis svært sjeldne, men det er grunn til å gi noen råd om hvordan man kan forebygge smitte, sa direktør Line Vold ved Folkehelseinstituttet fredag.

- Dekk det til eller vent

Så hvor stor er sjansen for å bli smittet? Ifølge eksperten kan de fleste ta det med ro, og kose seg videre med avkjølende bad i sommervarmen.

- Jeg har akkurat badet i Oslofjorden, det var veldig deilig. Ikke la være å bade, men hvis man har sår, dekk det til eller vent til det har grodd, oppfordrer Pettersen.

Sjansen for å bli smittet er nemlig ikke stor, men overlegen forteller at de ser tilfeller av og til.

- Vi har hatt varmt vann i Oslofjorden før også, sier han, men understreker at smitte av vibriobakterien ikke er vanlig.

Spesielt personer som har immunsvikt, leversykdommer og åpne sår - inkludert nye tatoveringer - bør ta forholdsregler.

Åpne sår

Oppfordringen fra eksperten er enkel: Har du åpne sår, skal du enten dekke det til med vanntett folieplaster eller la være å bade i sjøen. Har du badet, gjelder det å skylle såret og huden, og tørke seg godt. Det er jo ikke sterilt vann, påpeker han.

Dersom man får sår under bading bør man gå ut av vannet og rense såret med rent vann.

- Friske personer med småsår er ikke i risikogruppen. Vi snakker om åpne sår og hvis du har en eller annen grunnsykdom som svekker immunforsvaret.

Man skal være ekstra forsiktig med å bade med åpne sår. Det er en grunn til at svømmebassenger blir stappet fulle av klor, sier Pettersen.

- Vi har masse bakterier på huden. Hvis man har et åpent sår, kommer disse lettere inn under huden, og det vil man ikke.

Følg nøye med

Har du badet i Oslofjorden i det siste, og ikke tenkt så nøye på såret eller den nye tatoveringen, er det viktig å følge nøye med. Det er ikke noen spesifikke symptomer for vibriobakterier, det vil arte seg som et infisert sår.

- Følg med hvis du har et sår som utvikler seg, som ikke gror, med smerter og puss og hevelse. Man kan også få rødme som sprer seg rundt såret. Hvis man får allmennsymptomer, som for eksempel feber, skal man få det sjekket av lege.

- Så kan man nevne at man har badet i Oslofjorden om det er tilfellet, legger han til.