Advarer mot bakteriesmitte i Oslofjorden. Dette må du tenke på hvis du skal bade

Vibriobakterier kan gi sårinfeksjoner i alle alvorlighetsgrader.

VIBRIO: Sørenga sjøbad er en populær destinasjon når varmegradene stiger. Dessverre gir også det varme været bedre vekstmuligheter for vibriobakterier. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIBRIO: Sørenga sjøbad er en populær destinasjon når varmegradene stiger. Dessverre gir også det varme været bedre vekstmuligheter for vibriobakterier. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ble ei eldre kvinne innlagt på Bærum sykehus med en alvorlig infeksjon forårsaket av vibriobakterier, meldte NRK. Kvinnen hadde tatt seg et lengre sjøbad ved Høvik og ble sannsynligvis infisert via et leggsår.

Ikke mange dagene etter advarte Folkehelseinstituttet mot bakteriesmitte i Oslofjorden som følge av den høye badevannstemperaturen.

Frank O. Pettersen, overlege på infeksjonsavdelingen ved Ullevål universitetssykehus, forteller at det er uvanlig, men at man skal passe på hvis man bader med åpne sår.

Alvorlige infeksjoner

- Vibrio er en bakteriefamilie som for eksempel inkluderer kolerabakterien som gir tarminfeksjon. Så finnes det andre arter av vibriobakterier som liker seg i temperert brakkvann og saltvann, sier Pettersen til Dagbladet.

Høy vanntemperatur gir bedre vekstmuligheter for vibriobakterier. Bakteriene kan forårsake infeksjoner hos personer som bader i kystområder hvor det er høy temperatur i vannet.

Pettersen forteller at å kalle vibriobakteriene som gruppe for kjøttetende bakterier ikke er dekkende for hvordan den vil opptre i de fleste tilfellene, men de kan gi infeksjoner i sår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer