Advarer mot bimbo-nettspill

Slanking og silikon rettet mot niåringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et internettspill, myntet på jenter i 9-16-års alderen, har vakt sterke foreldreprotester i Storbritannia og Frankrikke.

«Miss Bimbo» er en høyst moderne versjon av de gamle papirdukkene og deres ulike antrekk.

Nettspillet går ut på å prøve ulike klær.

Deltakerne skal i tillegg, tydelig i tråd med år 2008, gå på fester, passe på vekta og løse ulike oppgaver for å opparbeide seg «bimbodollar», den gangbare valutaen i denne rosa nettverdenen.

Under mottoet «bli den kuleste, rikeste og mest kjente bimboen i verden», oppfordres spillerne til å kjøpe virtuelt undertøy, knaske slankpiller og ta plastiske operasjoner.

Må betale

Nettspillet har rukket å bli uhyre populært.

Flere enn 200 000 briter opprettet en bimboprofil i løpet av den drøye måneden siden har vært åpen i England, ifølge Times Online.

POPULÆRT: Mediaoppmerksomheten de siste dagene har gjort det til tider umulig å komme inn på den britiske versjonen av det kontroversielle jentenettspillet. Foto: MISSBIMBO.COM
POPULÆRT: Mediaoppmerksomheten de siste dagene har gjort det til tider umulig å komme inn på den britiske versjonen av det kontroversielle jentenettspillet. Foto: MISSBIMBO.COM Vis mer

Ytterligere 1,2 millioner brukere finnes i Frankrike.

Det er gratis å registrere seg, men spillerne må sende tekstmelding som koster omkring 15 kroner for å få tilgang til mer spillpenger for å kjøpe ting og foreta plastiske inngrep.

Ser ikke ironien

En rekke foreldreorganisasjoner, barnepsykologer og ernæringsspesialister har de siste dagene uttrykt sin bekymring i britisk media overfor dette og andre liknende spill.

- Faren her er at en niåring ikke ser ironien i dette og betrakter bimboen som en kul rollemodell, sier Bill Hibbert, som representerer foreldreorganisasjonen Parentkind til Guardian.

- Vi bør forsøke å bevare barns uskyldighet så langt det lar seg gjøre. Det kommer an på barnets tankemåte, men det er en fare for at noen vil ha lyst til å ta en brystoperasjon og spise slankepiller etter å ha spilt spillet, fortsetter han.

Lærer bort gale verdier 

Enkelte går enda lenger og kaller spillet en direkte oppfordring til å utvikle spiseforstyrrelser.

- Dette er like dødelig som pro-anoreksia nettsider. Mange barn vil bli fanget av det ekstremt farlige og rystende budskapet, kommenterer Dee Dawson, medisinsk ansvarlig ved Rhodes Farm Clinic i England, som jobber med å behandle spiseforstyrrelser blant barn og unge.

En av de klareste bivirkningene ved et slikt spill, ifølge eksperter, er at barn og unge lærer at det er vanlig å være opptatt av både slanking og plastiske operasjoner.

Som i den virkelige verden

Den 23-år gamle franske programmereren Nicholas Jacquart står bak nettsiden.

Han fnyser av kritikken og hevder at spillet lærer barna om hvordan den virkelige verden fungerer.

- Dette har ingen dårlig innflytelse på unge barn. De lærer å ta vare på sine bimboer, sier Jacquart til Times Online.

Han innrømmer samtidig at ingen psykologer eller fagpersoner ble konsultert under utformingen av det populære spillet, uten at han ser noe galt i det.

- Spiser de for mye sjokolade i spillet, er det dårlig for kroppene og lykkenivået til bimboene deres, sammenliknet med hvis de spiser frukt og grønnsaker. Det forsterker budskapet om at det er positivt å spise sunt, sier Jacquart og legger til:

- Brystoperasjonene er bare en del av spillet. Vi oppfordrer ikke unge jenter til å foreta det.