Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot brannfarlig Lucia-drakt

- Ikke bruk levende lys i Lucia-feiringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av Norges største leverandører av leker og barneprodukter har solgt omlag 1000 Lucia-drakter som er laget i polyester. Draktene tar lett fyr om de kommer i berøring med flammer.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kan ikke forby salget av Lucia-draktene. De holder seg nemlig innenfor de fastsatte standarene om brannsikkerhet og tekstiler, i følge importøren Carlsen J L AS.

Dropp levende lys

- Vårt beste råd er å ikke bruke åpen ild, slik som stearinlys, når barn feirer Lucia, sier avdelingsleder Gunnar Wold i dirktoratet til Dagbladet.no.

Pappa Are Dammann kjøpte den aktuelle Lucia-drakten til sin sønn. Det fulgte med et belte og en hatt, og hele stasen kom på rundt 80 kroner. Først etter at han åpnet produktet oppdaget han at det var en advarsel på pakka om å holde kostymet unna åpen ild.

- Jeg testet med en fyrstikk mot deler av beltet som vi klippet av. Det tok umiddelbart fyr og brant intenst. Materialet smeltet inn og brant til det bare var en liten svart klump igjen.

Importøren har også testet draktene, men da blusset ikke flammene opp.

- Våre tester viser at drakten smelter og ikke tar fyr. Om den smelter er det innenfor de retningslinjer vi må følge, sier daglig leder Espen Carlsen hos importøren.

Dette bekrefter Wold i direktoratet, som har ansvar for produktsikkerhet i Norge.

Små testflammer

Han sier likevel at om man tar en fyrstikk eller lighter mot plagget vil det nok flamme opp. Men testene i laboratorium utføres ikke med stearinlys, lightere eller fyrstikkflammer.

Flammene er langt mindre, og det er slik standarene er utformet.

Han kan forstå at dette høres merkelig ut, ettersom man i det daglige forholder seg til flammer som er større enn de man opererer med i tester.

- Uansett, så er det beste rådet å ikke bruke levende lys når barn feirer Lucia, sier Gunnar Wold.

Dammann mener at importøren har et moralsk ansvar, selv om produktet tilfredsstiller standarene gitt av myndighetene.

- Det er helt hårreisende at de selger produktet. Vi kommer ikke til bruke denne drakta etter hva vi opplevde. Vi får finne på noe annet. I morgen ringer jeg skolen og ber dem kutte ut levdende lys om de planlegger det, sier Are Dammann.

FEIRING:</B> I morgen deltar tusenvis av barn på skoler og i barnehager for å feire Lucia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media