Kona døde:

Advarer mot bruk av slankemiddel

Australske Trish Webster (56) ville slanke seg. Nå skylder ektemannen på legemiddelet Ozempic for konas død.

BRUKEN HAR EKSPLODERT: Stadig flere bruker diabetes-legemiddelet Ozempic fra danske Novo Nordisk som slankemiddel. Foto: Durand Thibaut / ABACA / Shutterstock
BRUKEN HAR EKSPLODERT: Stadig flere bruker diabetes-legemiddelet Ozempic fra danske Novo Nordisk som slankemiddel. Foto: Durand Thibaut / ABACA / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den australske kvinnen Trish Webster døde av det familien mener var bivirkninger av vekttapsmedisinen Ozempic.

Ifølge 60 Minutes Australia hadde 56 åringen fått resept på legemiddelet for å hjelpe henne med å gå ned i vekt før datterens bryllup.

Bare noen måneder før dattera skulle gifte seg, døde Webster av akutt mage- og tarminfeksjon.

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretionin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Nå advarer avdødes ektemann, Roy Webster, mot å benytte legemiddelet.

- Det er ikke verdt det i det hele tatt, sier han til lokale medier.

Dagbladet har vært i kontakt med Novo Nordisk, som produserer legemiddelet. I en e-post kommer de med følgende uttalelse:

- Pasientsikkerhet har høyeste prioritet hos Novo Nordisk og vi tar alle rapporter om bivirkninger ved bruk av våre legemidler meget alvorlig. EMA overvåker kontinuerlig sikkerhetsinformasjon, og det gjør også Novo Nordisk. Vi kan ikke kommentere på den konkrete pasienthistorien, skriver Tor Frostelid.

ADVARER: Trish Webster ektemann advarer mot legemiddelet som han hevder hadde skyld i konas dødsfall. Foto: Privat/Facebook
ADVARER: Trish Webster ektemann advarer mot legemiddelet som han hevder hadde skyld i konas dødsfall. Foto: Privat/Facebook Vis mer

Diabetesmedisin ble slankekur

Bruken av diabetesmedisinen Ozempic har eksplodert i Norge og ellers i verden de siste åra. Legemiddelet har vist seg å ha en vektreduserende effekt, noe som har ført til kraftig mangel på medisinen verden over.

Ozempic er godkjent for behandling av diabetes type 2 som tillegg til diett og fysisk aktivitet, men legemiddelet brukes også til behandling av overvekt, sier overlege Ingrid Aas ved Legemiddelverket til Dagbladet.

Legemiddelverket kan ikke uttale seg om det konkrete dødsfallet. Aas uttaler seg derfor på generelt grunnlag.

Ozempic virker ved å etterlikne et naturlig hormon, GLP-1, som bremser passasjen av mat gjennom magen og tarmene, slik at folk føler seg mette lenger.

INJEKSJON: Injeksjonsvesken Ozempic produseres av den danske produsenten Novo Nordisk i Hillerod i Danmark. Foto: REUTERS/Tom Little/NTB
INJEKSJON: Injeksjonsvesken Ozempic produseres av den danske produsenten Novo Nordisk i Hillerod i Danmark. Foto: REUTERS/Tom Little/NTB Vis mer

Bivirkninger

Webster tok Ozempic i kombinasjon med en annen reseptbelagt injeksjonsmedesin, Saxenda. Ifølge New York Post gikk hun ned 16 kilo på fem måneder.

Til tross for at medisinene hjalp Webster med å gå ned i vekt, skal de angivelig ha gjort henne syk.

- Ozempic kan gi mange bivirkninger fra mage- og tarmsystemet, og flere av disse er vanlige bivirkninger. Særlig hyppig er kvalme og diare, forklarer Aas.

Ifølge ektemannen hadde Webster oppsøkt lege flere ganger med tilfeller av disse bivirkningene, skriver Independent.

- Om du skal starte behandling med Ozempic anbefaler vi at du leser pakningsvedlegget og snakker med legen din dersom du får bivirkninger, sier Aas.

Hun understreker at det er særlig viktig å melde fra om bivirkninger, dersom man opplever bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget, som er uventede eller alvorlige.

Funnet bevisstløs

Den 16. januar hadde Websters ektemann funnet henne bevisstløs med en brun væske rennende ut av munnen.

- Jeg innså at hun ikke pustet og startet med hjerte- og lungeredning. Det bare fortsatte å renne ut og jeg la henne over på siden fordi hun ikke fikk puste, sier Roy Webster i et intervju til 60 Minutes Australia.

Trish Webster døde den samme kvelden.

Websters død er ikke offisielt knyttet til bruken av Ozempic, men ektemannen mener legemidlene har skylden.

SIKKERT: I en uttalse til Fierce Pharma sier selskapet Novo Nordisk at sikkerhet er deres hovedprioritet. Foto: Sergei GAPON / AFP
SIKKERT: I en uttalse til Fierce Pharma sier selskapet Novo Nordisk at sikkerhet er deres hovedprioritet. Foto: Sergei GAPON / AFP Vis mer

Ikke oppmerksom på problemet

I en uttalelse sa produsenten av Ozempic, Novo Nordisk at mage- og tarmkomplikasjoner først ble rapportert etter det de kaller «postmarketing-setting». Det tyder på at produsenten først ble klar over problemet etter at legemiddelet ble lansert, skriver New York Post.

Novo Nordisk er saksøkt i USA på grunn av påstander om at medisinene kan forårsake alvorlige mage- og tarmproblemer, blant annet tarmslyng (ileus), som kan lede til dødsfall.

To nylige dødsfall i USA har fått Food and Drug Administration (FDA) til å endre produktinformasjonen for Ozempic og liknende midler. Nå inkluderer den advarsel om tarmslyng, skriver 60 Minutes.

- Selskapet Novo Nordisk har tro på produktets sikkerhet, samt effekten til Ozempic og alle våre legemidler når de brukes i samsvar med produktets merking og godkjent indikasjoner, sa en talsperson til Fierce Pharma.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer